| maya piše: |
| U zadnjih 1-2mj. primjetila sam kod moga labica (18mj starost) da mu se na prednjim i zadnjim sapama u predjelu koljena i laktova sa vanjske strane nalaze zadebljanja.Nisu velika kao 2-3 ogrebotine duzine 1cm, ali tu su mu dlake opale i koza je tvrda.Kada taj tvrdi sloj protrljam on spane u vidu vece peruti ali se opet napravi pokusala sam svacim mazati ali ne pomaze.To ga ne boli samo ruzno izgleda.
Molim pomoc... |
| hajdi piše: |
| U početku san mislila da je to faza linjanja da priprema krzno za ljeto al međutim stanje je sve gore koza joj je gruba i dosta tamnija a dlake ovo sta ima malo izgleda mrtvo bez živosti i sjaja. Nakon tjedan dana mog mudrovanja našla sam joj na boku jednu kvržicu kao da je gnojna i to mjesto joj je ostalo bez dlake na vrhu se stvorila krasta i otpala a mjesto je još bez dlake. .
Vet je izbacio mogućnost alergije i neki hormonalni poremećaj. Sada joj se više ne širi sve to i nije pod terapijom koju je on prekinio al stanje je nepromjenjivo možda se malo smirilo, a dlaka i dalje jako otpada jako loše izgleda, dlaka na vratu joj i dalje fali. Dali je povezano opadanje dlake sa ovim kožnim promjenama? Stvarno neznam šta da radim, veterinar joj je Vando, sumljam da je on loše to zaključio ali ipak nikako mi se nesviđa. Ako ko može pomoč savjetom ili je kroz ovo proša bila bi jako zahvalna. |
| Citiraj: |
| Šuga je bolest koja se javlja tokom cijele godine, a najizrazitiji simptom je intenzivan svrbež. Uzročnici bolesti su paraziti iz porodice Sarcoptes u koju spada i parazit Notoedres cati koji je uzročnik šuge u mačaka. Oba šugarca (pasji i mačji) imaju mnogo toga zajedničkog - životni ciklus traje 17 do 21 dan. Odrasli šugarci kopuliraju na koži domaćina. Oplođena ženka kopa rovove kroz rožnati sloj kože i to do 3 mm na dan, te u tim tunelima polaže jajašca. Kada nastanu larve i kasnije nimfe, odlaze na površinu kože gdje se hrane i dočekaju spolnu zrelost. Šugarci preferiraju mjesta na kože gdje je manje dlake pa ih najčešće nađemo na ušima, laktovima, trbuhu i sapima.
Cijeli razvojni ciklus parazita traje samo 3 tjedna. Odrasli šugarci su veliki od 200 do 400 mikrona, ovalnog su oblika. Na prednjem dijelu tijela imaju dvije kratke nožice, dok su stražnje dvije vrlo kratke i ne prelaze rub tijela. Iako su šugarci vrstno specifični, mogu infestirati i čovjeka koji je u bliskom kontaktu sa oboljelim psom ili mačkom. Kod čovjeka dolazi do reakcije u roku od 24 sata nakon direktne ispostavljenosti šugarcima. Promjene se očituju u obliku svrbećih papula na rukama i trbuhu. Svrbeš postaje izražen osobito noću kada se koža zagrije. Ukoliko čovjek više nije ispostavljen šugarcima lezije će same proći u roku od desetak dana. Kod pasa i mačaka prvi simptom je jak svrbež, a obično su zahvaćeni dijelovi trbuha, prsa, noge kao i uši i laktovi. Koža postaje crvena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama. Pas postaje depresivan zbog jakog svrbeža. Dijagnozu postavljamo uzimanjem kožnog ostružka, no šugarca nije lako naći. Ponekad je potrebno duboko struganje kože i to na više mjesta. U više od pola slučajeva parazita uopće ne nađeno. No postavimo li sumnju na ovu bolest, odmah započinjemo liječenjem. Danas su na raspolaganju lijekovi koji se elegantno apliciraju u obliku ampula iza vrata pa je liječenje jednostavnije i može ga provoditi sam vlasnik. Jedno od pitanja koje ćemo postaviti vlasniku jest da li se ukućani češu i da li je pas bio u kontaktu sa lisicom. Naime lisice su rezervoar šuge, a dovoljno je da pas legne na travu u kojoj je ona ležala te da se infestira. Važno je liječiti sve životinje koje žive u istom domaćinstvu, kako oboljele pse tako i mace. Dakle, dijagnostira li se šuga, potrebno je tretiranje svih članova domaćinstva. Tamara Ferari-Miškulin |
, vani će vjerovatno biti zaokupljena drugim stvarima pa se neće češati. Probaj moglo bi upaliti.
| natch piše: |
| veterinar kaze da vjerojatno nisu gljivice, dao mu je vitamine i neku kremu za njegu koze, ali ne pomaze.
inace, pas mi se vec 2,5 godine lijeci od secerne bolesti, pa mozda i to ima veze. je li imao netko slicna iskustva, cime da si lijecim najdrazeg ljubimca, da li da stavljam lokalne antibiotike (bivacin) ili zinkovu mast ili kantarionovo ulje ili sta da radim?? radi li se mozda o demodikozi i ako da, da li da pokusam s Ectodexom? hvala! |
), pa čišćenje analki koje su se opet napunile (a čistili smo ih prije mjesec dana) i na kraju ide na tablete. Šta taj pes sve trpi u životu... Ja mu skidam kapu.
| Tina5 piše: |
| Možda vam zvuči bezveze, ali probajte ranice mazati Hibisep (Plivasept) otopinom koje ima u humanim ljekarnama. Mome je psu to pomoglo kod upravo takvih ranica.Ali na kraju je ipak najvažnije otkriti uzrok. Ako je vet isključio gljivice i parazite (kao kod mog psa), u 90% slučajeva njegova dijagnoza glasi "on vam je alergičan na trave i nema puno pomoći" osim naravno njihovih spec.hrana. Muko moja pređi na drugog. Probajte slušati zdrav razum i probajte prirodne metode. Ja sam bacila sve te spec. hrane, prešla na barf, kupila dermanorm kapsulice, biotin prašak, i ljudi moji pas mi se za 2 mj. preporodio. Već godinu dana ni traga ni glasa krastama. I više nije "alergičan na sve trave". |
I ja bi prvo išao od prehrane, u potrazi za uzročnicima alergija kod vaših pasa.
Sedaj dlaka raste naprej. Je pa veterinar rekel, da je to vnetje dlačnih mešičkov.
| Bina piše: |
Moja kujica (stara 15 mes.) ima podobno okoli vratu. Dobila je antibiotike (amoksiklav) za 5 dana. In ji je pomagalo Sedaj dlaka raste naprej. Je pa veterinar rekel, da je to vnetje dlačnih mešičkov.
Kaj pa kakšna bolezen klopov? Mogoče erlihija? LP jana |
| tigrica piše: |
da li vi vasem psu davate da jede ribu? jer je moja kujica skroz luda za ribom, mozda je to neki uzrok, iako je riba zdrava,...??
|
| natch piše: |
sto bi to bile KLOPNE BOLEZNI i ERLIHIJA? ![]() |
) i žlicu maslinovog ulja.Ribu neka zaboravi.1 tjedno dobije jedan žumanjak radi dlake (veterinar preporučio).Zbog želuca pati i koža.A,što ćeš.Tješi me to da nije jedna od onih pasa koji su najosjetljiviji i alergični na svu hranu,za njih se pravi posebna hrana.
| Bono piše: |
Može li mi netko reći koliko na mjestu gdje je dlaka otpala treba proći vremena da počnu izbijati nove dlake ![]() |
| Bono piše: |
| Boni dlaka nije narasla ,a prošlo je već oko 3 tjedna, neki paraziti su mu pojeli dio dlake. Malo je tamnije, ali nazire se tek jedna jedina dlaka |
probajte joj da ti neku drugu hranu (ali ne Pedigree, Chappy, Friskis!) npr. Belcando, Purinu, Bosch..
| Ena piše: |
| Imam kuju krizanku sarplaninke i njemackog ovcara.8 joj je godina.Do sada s njom nije bilo problema dok joj se krajem 2004 godine nije pocela otpadati dlaka i pojavljivati krastice iz kojih sam danas primjetila zute vjerojatno gnojne iscjedke.U pocetku sam misla da je to zato jer se linja,no sad joj je dlaka pocela odpadati i na repu.Kad bi ju taknula po tom dijelu ledja pocela bi se pigati(iskrivljavati).Imam prirodni lijek koji lijeci tu bolest no ne sprijecava ponovni nastanak.Zanima me dali uzrok te bolesti moze biti losa hrana?kako se zove ta bolest i sto da radim? |
| Ena piše: |
| sto da radim? |
HVALA
| Tomi piše: |
| Iili bi trebala malo više vremena provoditi s njime(baš jer mu je dosadno)ili ima neku kožnu bolest. |
vjerujem da su prepoznali u čemu je problem pa pošto i piše da je lječenje dugotrajno nemoj brzo očekivati rezultate nego i dalje peri tim šamponom .
)...mi smo ga okupali, davali mu kvasac i ja sam mu još kupila one vitaminske bombončiće od Sanala na bazi kvasca i kalcija (cca 25 kn)...i nakon 2 tjedna mu je prošlo...sad se samo linja kao i obično i ovo vrijeme...
Vec par puta mu se otvorila ranica na jednom te istom mjestu. U pocetku sam mislila da mu je to od ogrlice (ona kao krozetic), a kasnije sam skuzila da nije jer su mu se otvarale i bez nje. Sad mu se to pomalo u čupercima širi na ostatak tijela. Kako mu mogu pomoci, a da je nesto iz kucne apoteke (alkohol ili slicno ( bez brige ne moze polizati jer mu je to zasad na ledima )). Razlog tomu sto zelim da je nesto iz kucne apoteke je taj da mi je nedavno bio na cijepljenju protiv šteticnjaka, a i nedavno se razbolio i dobio infuziju sto je kostalo jos dodatnih 300 kn. bude li ovo kostalo vise od 100 kn ukucani ce to shvatiti pomalo kao skup sport i mogli bi poceti razmisljati o prodaji. A da ima grinje sam zakljucila citajuci neke knjige ukljucujuci i knjigu Psima s ljubavlju. Zato molim vas pomazite ko je god imao iskustva s tim ili ako imate kakav savjet recite
ili opravdano sumnjam na neki pritajeni proces
...redovito... ali ako bolje pogledaš naći ćeš mali prištić na tom mjestu! Također ima par prištića ispod prednje noge (pazuh) i odispred na drugoj prednjoj nozi. Možda je riječ o nekoj alergiji... Ja sam namazala par puta Bivacynom pa je prošlo... | mlulic6 piše: |
Ljudi,Bok!
Bila sam kod veta i normalno(što je bilo i za pretpostavit)rekao je da on ne zna što je to,da može samo pretpostavljat,da je to možda alergija ili neka reakcija na hranu i sl.i naravno,uputio me na Vet.faks.(pitate se zašto odmah nisam išla na faks kao i što sam rekla,kao i uvijek,zbog mog prepametnog starog,njemu prvo mora reć vet.,pa onda ide) I tako,drugi dan,bila sam na faksu.Uputili su nas u Parazitološku-dermatološku ambulantu.Dr.Tatjana Živičnjak ga je pregledala i uzela komadić kraste na analizu.Pretpostavlja da je to šuga(koja je izliječiva i nije opasna za ljude)pošto je već imala pasa iz Mađarske,koji su većinom imali šugu,sa sličnim simptomima.I rekla je da je to normalno pošto Elvis dolazi iz velikog legla(puno pasa raste zajedno)i da je to najmanje što se moglo dogodit.Ali da to nije 100%i ide na ispitivanje,Dobio je neku inekciju i sutra ponovno moramo ić tamo(tako smo naručeni) Nažalost,mom Elvisu nije nimalo bolje,nasuprot sve se više češka i primjetila sam da mu je oko trbuha i nogice otpalo malo dlake.Danas sam zvala dr. i rekla je da je sad uvjerena da je to šuga. A,jadan Elvis!
Što vi mislite o tome? P.S.Ja joj baš ne vjerujem!hmmmmmm ![]() |
| Sun piše: |
| Bili smo kod veta, kaže da je dosta narasla i da treba operirat... |
| Sun piše: |
| Hvala..još nisam dogovorila kada..kad mi je rekao ako bude sve ok gotovo je za 2 h, e sad mi tak AKO stalno stoji u glavi. |
.
| Tomo piše: |
| Evo pas mi već 2 put unutar 3 mj ima ranice po tijelu. Imao je to već jednom. To se desi na 2,3 mjesta na tijelu
Dakle to izgleda ovako, prvo mu koža popuca, pa izlazi tekućina iz nje, a nakon toga se vidi koža, ima manje dlake na tom mjestu. Bilo je rečeno da je to neka virusna zaraza. Dobio je bio 5 injekcija, svaki dan jednu. i unutar 5 dana je prošlo. Sad se opet javilo. Jel netko ima isukstava o tome ili pobliže zna što je to? ![]() |
| Tomo piše: |
| Ovaj put je ispod noge i iza kod repa.
Prvi put je bilo na vratu i na leđima.... Pa vjerojatno, liže to svako malo. Dlaka oko rane je mokra, i na tom dijelu otpada dlaka. I vidi se rumena koža... |
za pse, može se kupiti kod veta.
al to je jako malo vidi se tek kad se zabuljiš
| vanste piše: |
ja imam bernardinca zenku staru 2 godine i ponekad joj se pojave sitne krastice i ranice po kozi, koje ona krvnicki cese :/ kupali smo je sa nekim ampulama sto smo kupili, i opet nista. sad ima na repu i na zadnjem delu, a gliste nisu, jer joj dajemo tablete protiv glista u odredjenim vremenskim intervalima. zvali smo i veterinara i dobijala je injekcije i opet se ponavlja. hrani se fino, granule od malena, salame, ne jede masno i nezdravo i stvarno ne znam sta moze biti problem. ako je neko imao slican problem, molim da odgovori i pomogne. hvala unapred ![]() |
| vanste piše: |
| ma tako sam i mislio u vezi ogrlica. msm da nema buve, nisam primetio da se cese bilo gde osim po tim mestima gde su krastice. iz indjije sam, ako znas gde je to. inace bernardinci sami po sebi, su super rasa, al brate sto su teski za odrzavanje, strasno. mnogo je velika da bi sa njom baratao kako oces, ako nesto nece, ne mozes joj nista iako je poslusna i sve. onda sto joj se dlaka sceba na repu i ispod usiju, uprkos cesljanju i sve... pa mora da se odsece i izgleda ruzno i tako to. odakle si ti? 020 - srbija? |
| vanja2104 piše: |
| Imam kovrdzavog bisona starog 3 godine i poceo je sam sebi da pravi ranice na kozi, sam sebe grize i lize. neko vreme je stao i danas vidim ponovo iznad repa, na ledjima, veliku krastu je napravio tu, sta da radim? zna li iko od cega je to? |
| brzi piše: |
| moja DONA kujica haski 8mjeseci ima svrabez ,samo se ceska i na mjestima se dlaka prorejdila a i linja se dosata ,prvo se pojavila fleka na stomako pa je tu dlaka narasla ali sad se siri prema ledjima i malo na vratu,nije da na tim mjestima nema dlake ali je prorjedjena a i peruta se koza i crvena a ona podera cesajuci...i na zzglobovima je imala krastice ali je proslo..
znali ko sta je to?? ja je vodijo vetu ali ni on nezna ja sam je kupao par puta pa malo manje ceska ali nesto je muci ocigledno.. ako neko nesto zna ili ima slicna iskustva neka mi pomogne??? |
, drago mi je ako sam vam barem malo pomogao da se zdravstvena situacija sa vašom Donom poboljša