| Miljenko piše: |
| ne, nije labudasta, teško je reći koja je to vrsta, prije sam napisao da je kod čovjeka gdje sam ih nabavio gusan imao obilježje tuluške guske, a vjerojatno je križan sa nekom domaćom guskom ili endenskom...
možda neki vrsniji znanac bolje može procjeniti od ove moje pretpostavke... Sada sam u postupku nabave Tuluške guske, pa kad ih nabavim stavim slike |
| pronašao sam peradara u Slavoniji i trenutno sam u pregovorima, vjerujem da ću uspjeti nabaviti... njemačka...slovenija...pa kako ih prevesti preko grane... |
...
| solim piše: |
Mnogo su lepe guske,ostavi i tuluskog i belog ... |
Za čudo unatoč atraktivnoj krupnoći i impozantnoj veličini u Hrvatskoj su slabo zastupljene kod uzgajatelja peradi.
Za čudo unatoč atraktivnoj krupnoći i impozantnoj veličini u Hrvatskoj su slabo zastupljene kod uzgajatelja peradi.[/quote]meni je čudno kako ih ljudi tako malo drž i zbog tga što su one jako velike i mesnate imaju dosta vlika jaja pa ako išta imaš koristi od njih ali opet ih rijetko ko drži
| s1menko piše: |
| Ne znam zalijepiti slike. ali inače rado ih poslati na vaš e-mail adresu |
| pan piše: | ||
Posla sam ti e-mail pa pogledaj. |
</noscript>
</noscript>
| xxxxx piše: |
| Dali zna netko nekog tko ima dravske guske ???? Ja bi kupio guscice il jaja!!! I dali netko zna dal je istina da jaja dravskih gusake trebaju bit 5 tjedana ispod kvocke? |
| proba008 piše: |
| Moje guske
http://imageshack.us/photo/my-images/52/gusan.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/577/guske.jpg/ |
| aiaiai piše: |
| Dali bi kad bi uzeo na proljece 4 guske i 1 gusana,jel bi smio ih pustiti skupa sa kokosima i pijevcom? imaju veliki ogradeni prostor |
| pokec17 piše: | ||
ljepe su ti guske pogotovo ove s crnim kljunom.koje su to pasmine i dali prodaješ jaja na proljeće. |
</noscript>
</noscript>
</noscript>
</noscript>[/url]
</noscript>
</noscript>
</noscript>[/url]
| miloradmilosevic78 piše: |
| interesuje me koliko prosecno snese guska jaja ja sam ove jeseni kupio par belih mokrinskih i rekli su da je kod njih prosle god.guska snela oko 20jaja a labudastu sam kupio da bi uparin i dobio mesance i ona je snela prosle god oko 40jaja,dok jedan poznanik ima par guski bele boje sa plavim ocima mislim da su endemske on kaze da je guska snela vise od 80jaja pa planiram od te rase naleci gusku..e sad sta je u pitanju rasa,uslovi ,hrana.. |
| pozdrav. sem bil opozorjen da nas bolje razumete če pišem po naše kot po hrvaško da boste bolje razumeli. pa se popravljam.
gosi znesejo med 15-70 jajc. najmanj znesejo pomeranske in toluške gosi od 15-30 jajc v prvi nesni sezoni. labodje in italijanske gosi pa v prvi sezoni znesejo tudi preko 60 jajc. odvisno od prehrane. preveč koruze v obroku nasplošno škodi živalim. sam gosi hranim z 50% koruze + 40%ječmena+ 10%pšenice v nesni sezoni pa še dodam zraven do 30% krmila za nesnice in še to samo starim samicam. mladim samicam pa ne, ker rado pride do zapletov z nesenjem jajc, v katerem mlade živali prisilimo da nesejo velika jajca, za posledico le tega da jih nemorejo znesti, in lahko poginejo. |
| Pozdrav svima,imam jedan par domacih belih gusaka,pa me zanima posto ce verovatno guska uskoro proneti da li prva jaja terba ostavljati ili pokupiti pa kasnija ostavljati? |
| Kazujosi Funaki piše: |
| Skloni mu ovu gusku koju gazi neki dan... |
labudasta još ne nosi,jesi siguran da on ne gazi ovu drugu kad ne vidiš?
| roby piše: |
hvala labudasta još ne nosi,jesi siguran da on ne gazi ovu drugu kad ne vidiš? |
| 29-31 dni odvisno od več dejavnikov, |
| sladjan78 piše: | ||
|
| proba008 piše: | ||||
Kokošja jaja stavljaj u inkubator 9 dana poslje jaja od guske. Tako dobiješ valjenje isti dan. Inkubator podesi na temperaturu za guske i guskina jaja prskaj destiliranom vodom i hladi od desetog dana dva puta po 15 mnuta. U suprotnom zaboravi guščiće ![]() |
| To ne mora da znaci,najbolje da proveris da li su oplodjena,je da odes u mracnu prostoriju i lampom sijas na jaje,ukoliko vidis neku mrlju znaci da je jaje oplodjeno,a velicina moze znaciti da ima dva zumanceta. |
| sladjan78 piše: | ||
|
| ogi07 piše: | ||||
sumnjam da češ lampiranjem vidjet nešto, barem ne sad, nakon par dana u inkubatoru ili pod guskom moći češ upotrijebit lampu i vidjet da li su jaja oplođena, da sam na tvom mjestu ja bi pričekao da guska sjedne i onda češ vidjet koja su oplođena a koja ne, za sad predpostavi da su jaja i od jedne i od druge guske oplođena, još nešto koliko su stari ? i guske i gusak? |
a trebam jos i dobiti nesto malo hehe :DDDD ako moze pomoc koliki im treba plovni prostor
inače BIJELE su mozda jedna da bude SIVA
imam 5 labudastih,ovi na zadnjoj slici ![]() |
| Labudasta guska poslje pauze od 2 mjeseca ponovo počela nositi jaja Da li je to izuzetak ili normalna pojava kod labudaste guske? |
konačno da postavim sliku
![]() |
| zoki1983 piše: |
| koliko bi koštao par labudastih gusaka? |
| moje su guske počele nesti jaja...što s jajima?? |
| moje su guske počele nesti jaja...što s jajima?? |
| Zanesenjak piše: |
| kada guske obično pronesu, je li to u siječnju ili poslije, vrsta je labudasta....i koji je omjer muških i ženskih optimalan? |
| hvala vam. Recite mi kakvo gnijezdo pravite...od cega...kada ce se naleci guska...nakon koliko jaja? Treba li joj ostaviti jaja i ne kupiti ih da se naleze? |
. Kad se ne bi kupila jaja možda bi sjela? Nisam čuo da je labudast guska uspjela izvesti guščiće...
| kada guske obično pronesu, je li to u siječnju ili poslije, vrsta je labudasta....i koji je omjer muških i ženskih optimalan? |
| ja imam sive guske...nemaju kvrgu na nosu...koja je to vrsta? Kakvo gnijezdo da pravim? |
| balasevic piše: |
| pozdrav za sve na forumu novi sam na forumu i imam tri "guske"dvije bjele i jednu crnu izlezene u aprilu 2012 godine i dobro su sve je normalno samo imam jedan problem neznam spol "gusaka" ovo guske stavljam pod navodnike jer neznam za sad sta je sta bojim se da su sve tri guske i da ce mi jaja propast jer nemam gusana a drugo bojim se da ima gusan pa cu dzaba nabaviti gusana jer kod mene to nije lako nabaviti jer haman pa ih vise niko ne drzi mozeli mi ko objasniti kako da prepoznam pol guske tako da mogu utvrditi sta je sta hvala svima unaprijed i pozdrav |
| asimicic@optinet piše: |
| ..
interesantno da se u Evropi skoro nigdije ne mogu vidijeti kod uzgajivaća ili na izložbama ove pasmine .. bilo bi zanimljivo imat neku od ovih rasa gusaka i izložit ju na izložbi npr. državnoj. znam da i ove naše domače rase, priznate i one u razvoju nadamse bar jednoj u budučnosti priznate, teško nalaze uzgajatelje i zaljubljenike u domače guske ali i to če se vjerujem promijeniti bar malo... zanimljivo da uzgajivači u Njemačkoj imaju sklonost stvaranju novih rasa gusaka i ostale peradi i brižno ih usavršavaju u zamišljenom standardu dok kod nas se gleda samo i jedino da se zaradi na prodaji... čast pojedincima i entuzijanistima pri uzgoju HPK i Posavske kukmaste kokoši i još ponekoj rasi kokoša i golubova pa čak i zečeva ali 99% uzgajivača gleda jedino uzgoj kroz novac.... žalosno mi je to da netko uzgaja domaču rasu kokoša i samo broji koliko stotina pilića je prodao a ne usudi se izložit 3-4 kokoši niti na jednoj izložbi niti jedne godine .... takvih ima dosta .. |
| zanima me dali nkeo sa foruma poznaje nekog uzgsjivaca iz BiH da se mogu nabaviti guske |
| pomoc ljudi hitno je imam tri guske to samodhradio kad su imale oko10 dana dobio ih i odhranio i sad sa uspostavio da su sve zenske i nabavio im jucer guska al problem je taj sto ga one sad neprestano tuscu stalo ga tucu sta da radim |
| ..embdenske, tuluške guske i drugo na njemaćkom oglasu:
http://www.deine-tierwelt.de/kleinanzeigen/toulouser-gaense-a75615442/ |
| .. a šta da uslikam kad nemam ni Tuluške ni Embdenske nego stariju Pomeransku gusku i starijeg gusana i mlađeg gusana a kompijuter nema priključak na internet neg se mučim s mobitelom da pratim forum a to ti je muka jer znaš i sam Tiho da sam od odašiljača udaljen 80 m a signala malo ima malo nema i tako svima u okolini a kako da i stavim slike na forum kad stalno "pada" veza.. to će slikat Salopek i stavit na forum... |
| ajde sta ste svi usutali niko nista nepise jesul projele u koga guske imal mladi kod mene nista imam dva muska i jednu zensku pa imam problema sta sa onim muskim jednim zao mi ga klat |
,u mom kraju kazu,pusti gusku na livadu,ovcu u polje/lug,a ciganku u selo,ako ih zatvoris i hranis kolacima i vrhnjem i cime ne jos,propasce. Moj deda je imao vrhunske simental krave,pre 25 god.izlagao vise puta na sajmu u N Sadu,grla od 38 l mleka,a sada kad bi video da mu se po livadama setaju guske,
,ali barem ga pratim u dobrom kvalitetu na sta je i on mnogo polagao. Zaista bez ispusta travnatog guske pate. Guscija mast je od skoro uvrscena i u medicinske medikamte,cujem od vojvodjana da VMA otkupljuje za svoje potrebe,10 e kilo,a leci mahom sve vidove respiratornih/disajnih,upala i infekcija i potvrdjeno daje rezultate
kasnije ce mo o inkubaciji guscijih jaja i lezanju zenki na nima,jer je to posebna prica,hajde sada da vidimo to oko odmera muzjak i zenke kao i prikupljanju jaja. Muzjake,gusane treba individualno posmatrati iz razloga sto svaki ispoljava drugacije sklonosti.Ako muzjak ima jak nagon za parenje,i pritom je u formi,pokretan i energican,moze do cetri zenke uspesno oploditi,medjutim ne ponasaju se svi isto,desi se da muzjak izdvoji samo jednu zenku,oko koje je preokupiran,a indiferentan bude prema drugim zenkama,zatim moze se javiti pasivnost i neaktivnost kod parenja sto je znak polakog steriliteta/srastanja uda u mehur/,pa imamo i previse bucnih i zustrih muzjaka,mnogo galame brzo pokusavaju da pare,ali najcesce ne oplode uspesno.Ako je tu sve kako treba,mozemo sa sigurnoscu prikupljati oplodjena jaja za inkubaciju.Prvo jaje neka ostane u gnezdu,polog,a druga prikupljati i skladistiti u prostoru sa optimalnom temperaturom do 10 stepeni,pritom okretati polozaj jaja dva puta dnevno.Guskama koje po rasi vise nose,italijanska,rajnska,tuluz lakse forme,kineska labudasta i dr,treba kupiti jaja dok same ne pocnu cerupati perje grudi i izrazavati nagon za lezanje,jaja ne smeju preci 20 dana starosti,koja idu za reprodukciju.Ako je u pitanju zenka koja nosi do 15 jaja,dva dana do lezanja polako joj dodati u gnezdo ne vise od 13 jaja,u literaturi pise mahom 11 jaja.Za dadilje mogu posluziti curke/pure kao i mosusne patke.
| Saki98 piše: |
| Kod mene ima jedan problem , ima gusana mladoga i 5 gusaka 2 stare i 3 mlade.I desilo mi da je muzijak izdvojio jednu gusku.
|
| Kod mene ima jedan problem , ima gusana mladoga i 5 gusaka 2 stare i 3 mlade.I desilo mi da je muzijak izdvojio jednu gusku.
to je zato sto se valentinovo blizi pa mu je manji trosak jedna nego pet. ![]() |
Pricao mi je da ih je dobio od madjara iz Subotice,sa kojim je poslovno saradjivao. Lice na landske,ali su jos vece jer je u pitanju sivi kolos model.Ma gazice i ove druge taj delija samo dok se probudi
| Milutinovic piše: |
Zemo da li im je poreklo iz Vrnjaca,od Nedeljkovica,preko puta pet hrastova Pricao mi je da ih je dobio od madjara iz Subotice,sa kojim je poslovno saradjivao. Lice na landske,ali su jos vece jer je u pitanju sivi kolos model.Ma gazice i ove druge taj delija samo dok se probudi ![]() |
| I ja cekam da mi sada ove mlade pronesu ali one bi trebal sada polovinom februara. Tako je bilo prosle godine |
| Pticar79. piše: |
| Kolege,interesuje me da li moze mosusna patka da uspesno lezi guscija jaja,da li moze da ih sama okrece,itd...? |
, valjenje u inkobatoru...
| Može li mi itko pomoći savjetom? Imam 4 guske i guska. Početnik sam. Napravio sam im 4 gnijezda, jedno do drugog, tako da se ne vide jedna drugu kad legnu. Zanima me hoće li svaka nositi u drugo gnijezdo? Što ako sve budu nosile jaja u isto gnijezdo, kako će se onda moći naleći?!?!? |
MA I JA SAM IMAO GUSANA I 2 GUSKE,I NISTA SE BOLJE NIJE POKAZALO KAO GUSAN I 5 GUSAKA.... ![]() |
!
| Lokalac piše: | ||
Onda si u uvjetima negdje pogriješio. Po meni je malo previše imati jednog gusana na pet gusaka jer ima logike, kada će sve te guske on opariti?? Neka dnevno može opariti četiri puta koliko će mu dana trebati da svih pet opari, a da sva jaja ostanu oplođena. To ni mi ljudi nebi mogli !
Evo mojih guska je mješana sa kineskom, a gusan je obićni bijeli ![]() |
| IZVINI ZAJEBAO SAM SE.. |
MA ZNAM DA JE TESKO IMATI 2 GUSANA U JATU,KOD MENE VECINOM JAJA NISU PLODNA,A KAD BI ZAKLAO GUSKE SAD KAD SU POCELE DA NOSE NISTA NISAM URADIO.A STO CE TICE PRSKANJ JAJA DALI TI TO RADIS ILI NE JA DA NISAM PRSKAO JAJA NEBI IMAO NI JEDNU GUSKU,KOLIKO IMAS GUSAKA OVE DVE ILI JOS.DALI TI GUSKE LEZUE NA JAJIMA.....
| Lokalac piše: |
| Evo da se pridružim iskustvima. Kod nas doma mi kad guska pronese ostavimo joj u gnijezdu jedno jaje, a ostala prikupljamo i podvaljujemo pod kokoš.
Pošto svi znamo da guska nese svaki drugi dan i oko 18-20-tak jaja to po meni stvara stara i dosta neiskorištena jaja koja su oplođena. Kao i u prirodi nju kad vidite vodi par gusčiča, a snese dvadesetak jaja što znači da je veći dio jaja propao dok je ležala i svojim tijelom grijala svaki drugi dan. To možemo nazvati prirodnom selekcijom. Kao što sam naveo mi uzimamo jaja i podvaljujemo pod kokoši, svaka kokoš dobije po četiri komada i uvijek ako je dobra koka minimalno tri gusčiča izvede van, bez špricanja vodom i tko zna kakvih izmišljotina. Male katice su super koke i one bi dobile po dva jaja i valjenje bi bilo 100%-tno. Nemojte si kriviti gusana da nisu jaja oplođena, jer ako je od 10 jaja izašlo npr. 2 gusčiča onda su jaja oplođena ali je u nesenju ili valjenju nešto bilo krivo. Mi smo imali gusana koje skakao na gusku stalno ali te sezone nije bilo niti jedno jaje oplođeno pored svih uvjeta bazena sa vodom, dobrom prehranom itd itd. Završio je u loncu i nabavljen je drugi, koji eto već tri godine skače i stvara jato koliko je nama dovoljno, desetak gusčiča za u škrinju i to je to. Tako da mi imamo jedan par koji svake godine uspješno odradi valjenje preko kokoški. Guska legne na zadnjih tri četiri jaja pa izvede jedno do dva ali kad ona nese nema te životinje koja bi se približila gnijezdu, gusan bi ga zadavio u trenu koliko je opasan. Želim poručiti novim uzgajateljima da se neplaše da im gusan nije dobar jer ako je barem jedno jaje oplođeno onda je on dobar ali mu uvjeti nisu dobri, a mogu biti: puno gusaka na jednog gusana (nemogućnost kvalitetnog oplođivanja svih ženki), više gusana na broj gusaka (tučnjava u vrijeme parenja), uzgoj bez bazena sa stalno čistom vodom (parenje u čistoj vodi-obožavaju Što se tiče gnijezda, mani moja guska je odabrala staru pseću kučicu od siporexa bez podne obloge pošto obožavaju zatrpavati jaja (prirodni instinkt) stavite im slame deblji sloj i navlažite ju, jer one su prirodno savijale gnijezda u močvarnim područjima. Slama će držati vlagu, a guska će nakon nesenja jaja zagrnuti. Zato vam se i zavlače ispod hrpe dasaka, granja, lišča itd, jer je podloga vlažna. eto sretno!!! |
| A KAKA TI IMAS GNEZDO ZA GUSKE.. Leži na zdanjih par jaja,NE RAZUMEM. |
MENI GUSKE SNESU OKO 30 JAJI,ALI MENI SE NIKAD NIJE DESILO DA GUSAN OMETA GUSKU,A STO SE TICE KOKICAMA KOJE LEZE NA JAJIMA,JEDNA MIJE IZVELA OD 4 JAJETA 3 GUSKE,A STO CE TICE PRVIH JAJA OD GUSKE DALI SE ONA MOGU NASADITI..
![]() |
MENI GUSKE SNESU OKO 30 JAJI,ALI MENI SE NIKAD NIJE DESILO DA GUSAN OMETA GUSKU,A STO SE TICE KOKICAMA KOJE LEZE NA JAJIMA,JEDNA MIJE IZVELA OD 4 JAJETA 3 GUSKE,A STO CE TICE PRVIH JAJA OD GUSKE DALI SE ONA MOGU NASADITI..
![]() |
| MA JA SAM BIO GUSKE NASADIO,OBE SU IMALE PO 8 JAJI ,JEDNA JE IZVELA 2 A DRUGA NISTA.. |
| MA OD 100 MOZE DA SE ISPILI 6 GUSAKA,MA JA SAM CIST ISPROBAO ISPOD GUSKE DA VIDIM KAKO ONA LEZE GUSKE,A ZAMENE JE KOKOSKA ZAKON ZA PILJENJE GUSAKA.. |
| DA LI TI JE ONA BELA GUSAN.. |
| KOLIKO SU TI STARE GUSKE |
Guska 4, a gusan 3 godine. Netreba kopati ništa, samo stavi u slojevima prvo zelenu travu, sjeno pa slamu i pusti neka si ga ona uređuje. Možeš staviti i trulu ugnjijalu slamu pa onda jedan red suhe, samo da ti najdonji dio bude vlažan i trul a iznad suh. Di ti je guska snijela to jaje jeli u nekoj drvenoj kašeti ili?? |
HTEO SAM DA KUPIM INKUBATOR, ALI NEMAGA NIGDE,I MENI JE LEPSE DA GUSKA VODI MALE GUSKE MAKAR BILO 1 ILI 2. A OVO STO OSTANE IDE U PALACINKE.. ![]() |
| Ok pisacu malim slovima. To sto pisem velikim desi mi se slucajno u brzini pa me mrzi da brisem. Sorry..... |
Naravno i druge su extra
Kolega,zaista tipski i u standardu lakse forme tuluza je zenka na cetvrtoj slici,a ovaj rekao bi mladji muzjak dostojni partner pored nje. Koliko jaja ona snese u sezoni Naravno i druge su extra ![]() |
| zna li itko kako se tretiraju jaja od guske kad se stave ispod kvočke? Koliko jaja od guske pod jednu kvočku? Kada treba i treba li uopće prskati jaja vodom tijekom leženja? hvala |
| zna li itko kako se tretiraju jaja od guske kad se stave ispod kvočke? Koliko jaja od guske pod jednu kvočku? Kada treba i treba li uopće prskati jaja vodom tijekom leženja? hvala |
| Da li su pocele da nose,Ivan B... |
| stvarno ljepe guske ja cu svojima morati praviti bazen jer volim im pristiti zadovoljstvo al ja cu betonski neki praviti jer dobro drzi vodu |
| je li moguće da guska gazi drugu gusku? |
| Ivan B. piše: | ||
Pronesle su početkom mjeseca, ali jedna nese jako velika jaja, duplo veća, pa sam jedno razbio i izgleda normalno, nema dva žumanjka. Zanima me jesu li takva jaja dobra za nasađivanje? |
Zanimljivo kako se guske vole kupati u lokvama a kad joj napravis bazen neće u prljavu vodu. Čim im zamjenim vodu ulete i cijeli dan se kupaju. A gušt ih je gledati!! |
| Imam 2 labudaste guske koje se gaze vec mjesecima al nemaju gusaka. gusaka kojeg imam samo gazi domacu gusku a ove dvije ne slivi. Dal ima netko za prodat nejog dobrog velikog gusaka il mozda bi ga mjenjao za gusku? |
| Imam 2 labudaste guske koje se gaze vec mjesecima al nemaju gusaka. gusaka kojeg imam samo gazi domacu gusku a ove dvije ne slivi. Dal ima netko za prodat nejog dobrog velikog gusaka il mozda bi ga mjenjao za gusku? |
| Palomar piše: |
![]() |
| Ovo je Havajska divlja guska i njena prica je tragicna. Zapravo njih vise u prirodi nema istrebljaene su pre nekih 20 godina,a sve sto je od njih ostalo je zahvaljujuci fondovima u zoo/vrtovima sirom/diljem sveta i Evrope. Postoje dva pokreta u Evropi sa programom ocuvanja nje kao i jos dve pred izumiranjem rase divljih gusaka. Vestacko vracanje u prirodno staniste nije uspelo iz par pokusaja. Utesno je sto su prilicno razmnozene u zatvorenim vrtovima,pa ih dosta poseduju i privatni kolekcionari plovusa. |
| Palomar piše: |
| Nemam ih! Snimljene u ZOO u, Zageb. |
[/img]
[/img]
| sasa24 piše: |
| jesam stavio sam, ali samo 12, punica mi prodala ostala jaja pa sam imao samo toliko ali možda i bolje ova su sva svježa |
kupio bih ali nema u blizini
| sladjan78 piše: |
poz.dali moze patak da oplodi gusku,jer je svaki dan gazi,nemam gusana udavio ga moj pas kupio bih ali nema u blizini |
| sladjan78 piše: |
poz.dali moze patak da oplodi gusku,jer je svaki dan gazi,nemam gusana udavio ga moj pas kupio bih ali nema u blizini |
, od koje ne može biti potomaka. Ako se slučajno nešto izvali, interesira me kako izgledaju mješanci patka i guske
| Saki98 piše: | ||
Gusku može da oplodi samo gusan, bilo koje vrste, ali gusan. Ovo između patka i guski je perverzija , od koje ne može biti potomaka. Ako se slučajno nešto izvali, interesira me kako izgledaju mješanci patka i guske ![]() |
|
![]() |
| E pa ima potomstva i nastanu bastardi koji su neplodni,isto kao kad se pari magarac i kobila ili pastuh i magarica. |
Ogradi joj tim ciglicama gnijezdo da joj se slama nerasprsuje. Lijepa guska!
|
| Saki98 piše: | ||||
|
| Lezi da snese,a tu mi bas odgovara da mi tu nosi samo jedna guska da bi joj ostavio zadnja jaja da lezi na njima. |
| svirko piše: |
| kucici , jesu li to psi? ako je ograđeno dvorište neće je uhvatiti! |
| Lepe guske koliko ih imas dali 4 ili vise. |
| Takav sam i ja problem imao sa proslim gusanom,uopste nije gazio guske samo ponekad radi reda na 30 dana samo jedamput gazi. |
| Hvala predpostavljao sam. |
| sasa24 piše: |
| ja sam isto prošle godine imao guske pod kokoši ali ona je sve sama odradila i bilo je ok, 5 guščića od 7 jaja |
| može obična , to što se uvodi da treba destilairana voda ...mislim da to nema smisla . tko patkama u jezercu destiliranu vodu stavlja??????
ma dajte!!!! |
| Saki98 piše: | ||
Upravu si destilisovana obicna sve jedno.. |
| dobro na farmama peradi , ali kod nas u domaćinstvu mislim da je dovljno špricati jaja običnom vodom! |
| Pitanje:
Kvočka mi leži na guščjim jajima već pet-šest dana. Zatvorena je od ostalih koka. Danas je nekako izletjela van iz svog ograđenog dijela i nije se mogla vratiti na gnijezdo 3-4 sata. Kad sam vidio, odmah sam je vratio nazad. Što mislite, jesu li jaja propala, budući da su bila toliko bez njene topline? hVALA |
| Ali one ponekad sakriju jaja pa ne mogu da ih nadjem. Nikad mi ne nose na vlaznom mestu, mada mozda i nose ali ja nisam nasao jaja |
| Moje stalno zakopaju jaja , a kad se budu razlegle pokvasicu dobro to mesto. |
| Hvala necu joj kvasiti da li mogu da stavim 6 jaja da ih ispili. |
| Hvala necu joj kvasiti da li mogu da stavim 6 jaja da ih ispili. |
Lokalac hvala na odgovoru. ![]() |
| pokec17 piše: |
| dali neko zna to ima dravske guske za prodati ili jaja ili male guščice |
| proba008 piše: | ||
Izgleda da dravske nema |
| pokec17 piše: | ||||
da šteta,pa nezz čital sam malo o njoj i svidjela mi se nije zahtjevna lako se razmnožava. |
| pokec17 piše: |
| kakva je plodnost kod labudate guske |
Od 40 jaja 35 oplođeno |
| svirko piše: | ||||
dobro je to! |
| pozdrav kolege prvo odgovor za kolegu kojeg je postavio veoma davno neznam dali su mi iste rase gusani i guska a drugo imam pitannje kakva je procedura prenosenja gusaka preko granice jerr trenuctacno sam u austriji i htio bi sebi nabaviti dobru sortu guske laki tip tulusa ili embdemsku pa me zanima dali je moguce prevezti ih u bosnu legalno pozzz |
| hvala kolega pogledat cu poslje sad nemam vremena moram proci na slovensku granicu hrvatsku i bosansku al mislim da to nije problem jer sve je eu a i hrvatska ide u eu pa mislim da imaju iste zakone e sad bosna to neznam i ako sam iz bosne ipak hvala na informacijama svaka je dobro dosla |
Zar ti nebi bilo lakše kupiti jaja i izleci guskice u inkubatoru ili podmenut pod svoju gusku ili kokos?? Jaja nece nitko primijetiti, lakše se transportiraju i možeš cijelo jedno jato izleci kod sebe kući. |
Jaja za nasad mogu se uvoziti prema istim propisima kao i žive životinje. Slažem se, jaja za nasad lakše se "švercaju" od životinja. Pitanje je bilo kako LEGALNO uvesti... |
| djomlinjo piše: |
| pozdrav,
zanima me, s obzirom da su temperature opet pale, a guske još nesu, koliko ova hladonoća (temperatura oko nule) šteti jajima u gnijezdu. ne stignem uvijek pokupiti jaja, a i one znaju preko noći da nesu, a sinoć je vani bilo oko -2 |
| djomlinjo piše: |
| pozdrav,
zanima me, s obzirom da su temperature opet pale, a guske još nesu, koliko ova hladonoća (temperatura oko nule) šteti jajima u gnijezdu. ne stignem uvijek pokupiti jaja, a i one znaju preko noći da nesu, a sinoć je vani bilo oko -2 |
| Ja sam ovu turu nasadio gusaka po jednoj guski 20 jaja,nadam se guskama. |
| Ja sam ovu turu nasadio gusaka po jednoj guski 20 jaja,nadam se guskama. |
| Mislis od guske jaja,evo nasadio sam kokosku sa guscija jaja danas joj 20 dan kazacu ti kad mi se ispilila a znam da ce na 26 dan. |
| Ja sam nasadio kokosku sa guscijam jajima ne gusku... |
Kokoš je toplija od guske pa se guske prije izvale ispod kokoši... |
| Danas sam stavljao jaja od guske u vodu,od 4 jajeta jedna guska,verovatno ostala jaja nisu plodna,ali sve u svemu zadovoljan sam,bolje ista nego nista. |
Moze neko da mi postavi sta i kako za lezenje u inkubatoru? ![]() |
| jamah piše: |
Evo malo novijih....
Uploaded with ImageShack.us |
| jamah piše: | ||
ove šarene su inače porijekom od Roby-ja. i nisam požalio što sam ih uzeo..sjede kao lude i većinom se sve izvali..a i odlično čuvaju guščiće. |
| igorc piše: |
|
nema do prirode ovo je najljepši način izvođenja podmladka, kad ih vidim kod tebe dobijem i ja volju da opet nabavim guske ![]() |
| lijepe guske ! koja je to vrsta? |
| To su domaće posavske guske one malo snesu od 5-10 jaja i sjednu,jedna sjedi na 13,druga na 9 i treća na 7. |
| Lokalac piše: |
| Ajd, kad smo kod gusaka da mi netko da savjet!! Naime, osim klasičnog načina cerupanja guske vrelom vodom kojim se vi sistemom najviše bavite?? Ima nekih koji mi preporucaju deranje kože ali mi to neodgovara jer joj koza pri pecenju zadržava umak/sos i jedni su mi spominjali da moram pratiti mjeseceve mjene kad se guske lakše perusaju. Kako vi najlakše operusate/ocerupate gusku kad je spremate za skrinju, frizider, itd itd?? |
Kod mene nijedna guska se nije razlegla.. ![]() |
| Tu je ona lezala samo dok snese |
| lijepe su vam guske ! koja je to vrsta ?
koliko jaja snesu , ? na koliko mogu sjesti? |
| Lokalac nisam bas siguran za plodnost jaji,pa zato moram da uzmem od jednog prijatelja da stavim ispod guske,zato sto on ima 1 gusku i 1 gusana pa ja mislim da je plodnost mnogo veca nego kod mojih gusaka,guske su mi do sad snele 105 jaji njih 5 ja mislim da nece skoro da da se razlegnu,ja se nadam da ce da snesu 180 jaji,zato sto jedna guska nosi po 35 do 40 jaji,ja ako budem stavio ispod svake guske po 10 jaji a ispili se samo 5 neisplatimi se,ako da bog za 2 meseca imam da kupim 2 gusana i da formiram malo vece jato oko 10 gusaka na 2 gusana mozda i napravim neku korist,ali ako mi se ispili ove godine 5 bice dobro,treba da mi se ispili kvocka sto lezi na jaja od guske od 4 samo 1 guska, stavljao sam u vodu i ima jos jedna kokoska da mi se ispili, sto lezi na jajima od guske,ali samo sto volim moje guske nose svaki drugi dan i mnogo su mirne,ali gusana mnogo mrzim ujeo me je kako je bolelo da ne verujete,ali sve u svemu dobro je... |
| ja mislim da imam najgoreg gusana na svjetu pardon njih dva nece samo da napada mene i oca mogu drugp sve napadadaju na kokosi napadaju cak i na pse vec tolko puta mi je napadao na psa a na ljude da negovorim vide covjeka na 50 metara i dmah trce nenormalno |
| Lokalac menu u gnezdo stoji jedno jaje,a sto mislis da stavim jaja od moih gusaka ali meni je to nesigurno,prosle godine jedan covek je stavio jaja ispod guske i ispililo mu se osam,ja od tog coveka zelim da uzmem jaja pa da vidim sta ce da bude,on ima iste guske kao sto ja imam i od njega sam uzeo jaja i nasadio,ja se nadam da ce da snesu jos 40 jaji pa da se razlegnu,da su moje guske zadovoljne na gusana nebi se penjale jedna na drugu,ja kad vidim mogobi da da ubijem gusana,ali stacu moram da izdrzim i ovu godinu kad prestanu da nose i ispile se,onda gusanu dolazi kraj...
Prosle godine sam imao gusana bio je mnogo miran i pametan,i nije ujedao,ali meni je sigurnije da gusan brani guske od lutalica,nego da pobegne... A prosle godine mi je ranio 2 patke i ubio 2 koke,ali oprostam mu zato sto sam ga pojeo u supi. Jedna guska mi pijuce iz jajeta nadam da ce skoro da se ispili... ![]() |
| ja mislim da imam najgoreg gusana na svjetu pardon njih dva nece samo da napada mene i oca mogu drugp sve napadadaju na kokosi napadaju cak i na pse vec tolko puta mi je napadao na psa a na ljude da negovorim vide covjeka na 50 metara i dmah trce nenormalno |
Još slika od mojih sad ih 7 sjedi
![]() |
| Luj piše: |
S koliko otprilike domaća guska pronese. Hvala unaprijed ! ![]() |
Sljedeće proljeće... guske, osim labudasth ne nose kroz jesen i zimu |
| Citiraj: |
| Odgovorio sam na pitanje; koliko treba biti stara guska da pronese?
Možda nisam razumio pitanje |
Evo i prvih guscica, na prvoj slici laki tuluz, druge dve teski tuluz i dva enbdemska gusceta, a druge slike trenutno brojno stanje svih. Cekamo druge ture... |
Evo i prvih guscica, na prvoj slici laki tuluz, druge dve teski tuluz i dva enbdemska gusceta, a druge slike trenutno brojno stanje svih. Cekamo druge ture... |
26 komada od tri guske
26 komada od tri guske
| roby preslatki su,meni od 3 guske nema ni 3 komada. |
evo ih 26 komada od tri guske
![]() |
kod mene slabo ove godine | balasevic piše: |
| saki prvi put imam guske pa neznam mnogo to su guscici od prosle godine i ovo je prva godina da treba da nosi al ne jos nije pronjela ja se bojim da su predebele previse kuruza da sam im davao pa da je to problem |
| lokalac guske su izleuene 8 aprila tocno jer dobio sam ih od komsije nakon par dana sto su se izlegle i ja sam ih odhranio al nenose jos neznam sta je problem nepreostaje nista nego da cekam a volio bih bas prosiriti da ih i mam vise jer guske su mi bas merak da ih gledam po dvoristuu |
| lokalac guske su izleuene 8 aprila tocno jer dobio sam ih od komsije nakon par dana sto su se izlegle i ja sam ih odhranio al nenose jos neznam sta je problem nepreostaje nista nego da cekam a volio bih bas prosiriti da ih i mam vise jer guske su mi bas merak da ih gledam po dvoristuu |
| Miljenko ti imas istu sortu gusaka kao i ja,lepe su guske. |
| Miljenko piše: | ||
koje, ove bijele ili sive? |
Uživanje na travi
![]() |
Poceli probijat jaja!
| zar i vi imate guske ???
zašto probijati jaja? |
| Razlegla mi se jedna guska sa 10 jaji,ima jedna guska bolije noga da li mogu i nju da nasadim ili ne da limoze da okrece jaja. |
| Razlegla mi se jedna guska sa 10 jaji,ima jedna guska bolije noga da li mogu i nju da nasadim ili ne da limoze da okrece jaja. |
[/img]
[/img]
| _sremac_ piše: |
hvala
labudaste, od mojih gusaka su svi |
| Milutovic sasvim si u pravu,dao sam jednom coveku da mi ispili u inhubatoru,tako mi je bilo i prosle godine ali su mi prohodali,a mozda je i krvno srostvo trazio sam svuda gusana za moje guske ali nisam uspeo,da li kad prohoda i kad je krvno srostvo nece mu nista biti kad poraste,ove godine imam da uzmem gusana kao moja sorta i ulazim u masovnu proizvodnju gusaka. |
Saki,ne uzimas guscice druge linije da obnovis krvno srodstvo,vec da osvezis krv postojecem jatu,mada smo ukapirali sta si hteo reci i to obavezno uradi. Sto se masovnije proizvodnje gusaka u ekstezivnim uslovima drzanja tice,moras odluciti u kom pravcu ides,i sta zelis da dobijes. Ukrstanje/krizanje vise vrsta pri intezivnoj proizvodnji je obavezno,pa i kod gusaka. Ako ces na vecu nosivost radi vise guscica,moras raditi sa italijanskom belom melezenje,ali da li imas inkubatore tog kapaciteta
Ako radis mesnatost tu se koriste teze rase kao oplemenjivaci,a ako zelis kombinovana svojstva svojih gusaka,sto ti i preporucujem,onda bi bila najbolja za rad landsaka,koju svakom preporucujem uz to odlicna majka,kao i pomeranska,savrseno izkombinovanih prenosnih osobina, dok bi kolosa kojeg imas iskljucio ipak je hibrid,a oni ne daju ujednacene prenosne osobine,mada ne bi bila veca greska
| Kad kazem masovna proizvodnja,u stanju sam da napravim kavez i za nekoliko hiljada eura zato sto me je guskakao zivotina veoma zadivila,nikad necu da je unistim.
Ja mislim da nije to bolest vec je u piljenju mozda je dirana ili pomerena iz ljuske pa je zbog toga. |
| Ovako na slici izgledaju dobro samo da im nakosiš trave i uživaj gledat ih kako "brste" travu a vidim i pas ih promatra s zanimanjem, pa pripazi! |
| I ja na jesen planiram nabavit "posavske guske" i to od onih uzgajivaća iz sela uz Savu i to ovakvih slićnih Robijevim letaćicama jer se ima u planu napravit standard za "posavsku gusku" i njeno priznanje kao domaće izvorne rase a sve u suradnji sa Romanom Ozimcem pa se planira izvršit genetska analiza u Zagrebu tako da se uzgajaju od samog starta iste genetske populacije i tako zadrži ujednaćenost i lakši odabir potomstva vezanog uz recimo ćistu bijelu ili sivu ili sivo bijelu boju i da se ne križaju s drugim rasama bez potrebe!
Eto da se zna pa ako ima nekih pitanja za možebitne zainteresirane uzgajivaće a i za ostale ljubitelje gusaka slobodno pitajte ili iznesite svoje znanje o tom. |
| Hvala kolega Milutinović na podršci !
A ovo na gornjoj slici je za "uramit" i stavit na zid.Jel to ova kvočka izlegla ili ih samo dadilja uz "naknadu" od vlasnika? ![]() |
| Ako ih ostaviš pod tom kvoćkom moguće da češ imat problema s rosom i kišom jer da su pod guskom ona ih zaštiti premazivanjem kljunom sa mašću iz repnih žljezda pa mogu i plivat po vodi.Ako će biti u suhom onda nebrini.
Zato kupovne guščiće nikako da se puštaju na kišu u rosu ili vodu jer nemaju "tu masnu zaštitu" i dolazi do pothlađivanja i razboljevanja jer dok su mali nisu termo stabilni i ne mogu podić izgubljenu/sniženu temperaturu na normalnu. Zato oprez!!!! |