| Silvana piše: |
| Imam krizanku sib.haskija, staru devet godina. Prije dva tjedna vodila sam je kod veterinara zbog izrazitog svrbeza koze i rana koje si je napravila . Veterinar je rekao da se radi o upali analne vrećice i očistio ih je, te me uputio da joj promijenim hranu, do tada sam je hranila briketima CHAPPY-a, preporučio mi je hranu CANDIDAE-janjetina. Dao mi je i dezinf. tekućinu i plymicol kremu za rane.
Inače koza joj se jako peruta,t e je rekao daju dobro četkam. Medjutim, ona se i dalje grize po tijelu i stvara nove ranice. Hranu je dobro prihvatila. Njuska joj je vlazna i hladna, i osim tog svrbeza koji ju jako muci i novih ranica na drugim dijelovima koze, ne cini se bolesnom. Molim Vas pomozite mi, sto da radim? Hvala. |
| Dejan piše: | ||
|
| Dejan piše: | ||
|
http://www.net-info.biz/Ira/forum/viewtopic.php?t=136
bok!IMAM ZLATNOG RETRIVERA.3 I PO GODINE STAROG.OD ROĐENJA IMA PROBLEM SA ANALNIM ŽLIJEZDAMA,KOJE SMO MU U PRVE DVIJE GODINE ČISTILI SVAKIH 6 MJESECI.NAKON TOGA SU STALE I HRANILI SMO GA RAZLIČITIM PSEĆIM HRANAMA,UZ PONEKU KOST ILI NEKU NAGRADU.UREDNO GA ODRŽAVAMO I ČESTO SE KUPA U MORU.OVO LJETO JE POČEO UŽASNO SMRDITI,IZ UŠIJU I STRAŽNJICE,ALI I TJELESNI ZNOJ MU SE JAKO OSJETI.PO TIJELU JE DOBIJA RANE OD ČEŠANJA,A NA NEKIM MU JE MJESTIMA POČELA ISPADATI DLAKE.ČESTO SMO KOD VETERINARA I NEBI MI BILO ŽAO KAD BI VIDJELA DA SE POPRAVLJA,ALI ON I DALJE SE ČEŠE,TRESE UŠIMA I SMRDI.KUPALI SMO GA U POSEBNIM ŠAMPONIMA,STAVLJALI MU KAPI,TISKALI MU ŽLIJEZDE,JEDE STROGO SAMO HILLS ZA OSJETLJIVU KOŽU,ALI SU POMACI JAKO MALI.ZANIMA ME DALI JE TO STVARNO PROBLEM U HRANI I ŽLIJEZDAMA I IMA LI NAČINA DA SE NJIH RJEŠIMO ZA STALNO,MOŽDA KAKVA OPERACIJA KOJA BI UNU POMOGLA DA BUDE OPET SRETAN.
Daj Bog veči kup!
| jonathan livingston piše: |
| Izgleda da je bila fora u analkama. Ponovo joj raste dlaka na mjestima gdje ju je bila izgubila. Animacanis, jel ti se ja mogu javiti negdje poslije N.G. i uzimati od tebe barf ? |
| Citiraj: |
| U pravilu žlijezde se prazne same i ne pričinjavaju nikakve teškoće ali ponekad bude potpuno drugačije. Naime, žlijezda, ukoliko bude upaljena, čemu može biti više uzroka, izaziva karakterističnu alergijsku reakciju u organizmu,a manifestira se najčešće kao upala kože. Znaci su jaki svrbež, gubitak sjaja dlake, prorjeđenje dlake, pogotovo u području oko korijena repa i po križima, mogu se pojaviti kvržice po koži, krastice pa I vlažni ekcem. Ako takvo stanje potraje dugo moguće je da sadržaj upaljene i začepljene žlijezde prodre na površinu stražnjice sa strane čmara poput sadržaja čira pa se kroz novonastale otvore ( fistule ) cijedi van. Često u početku, vlasnici, znakove ovakvog bolesnog stanja pripisuju prljavosti životinje te ju kupaju, zatim buhljivosti (koja zajsta pogoršava stanje) pa ju praše insekticidnim prašcima. U svari, dok se ne izliječi upala žlijezda neće biti poboljšanja stanja. Manuelno pražnjenje žlijezde je u lakšim slučajevima upale mirisnih ( analnih ) žlijezda može biti dovoljno ali ukoliko se razvije teža upala popračena težim promjenama na koži neophodno je složenije liječenje. Najčešči uzroci upale su prekomjerno nakupljanje sekreta zbog premekane stolice koja ne može dovoljno jako pritisnuti kesice da ih isprazni ili prekomjerno stvaranje sekreta zbog prejakog podražaja na lučenje sekreta u gradskoj sredini gdje je vrlo veliki broj pasa na maloj površini. Kod nekih su pak žlijezde tako položene da se teže prazne. Kod nekih učestalo pojačano punjenje žlijezda nastaje kao posljedica neke druge alergije, na pr. alergije na neku namjernicu ili ubod buhe .a kod nekih se radi o urođenoj sklonosti. Svakako treba naglasiti da je učestalo manuelno pražnjenje analnih kesica kod životinja koje ne pokazuju znakove njihove prepunjenosti i upale bespotrebno, a može izazvati i upalu žlijezde jednostavno zbog puke mehaničke iritacije. No treba naglasiti I to da odlaganje pražnjenja u slučajevima kada životinja pokazuje znakove bolesti može dovesti do brzog pogoršanja stanja, uvečati patnju životinje, otežati liječenje, produžiti ga i povećati izdatke za liječenje. Nemoguće je uopćeno reći kroz koliko bi vremena trebalo prazniti žlijezde da bi se preduhitrila bolest, jer je svaki pas zasebna jedinka i dužina vremena od pražnjenja do pražnjenja se mijenja. Vlasnik treba voditi računa o prehrani svog ljubimca, te na taj način osigurati dovoljno čvrstu stolicu kao prvi preduvjet izbjegavanja opisanih tegoba. Ukoliko se teškoće ipak pojave, najbolje se je posavjetovati s veterinarom. |
. mi smo imali problema sa premekanom stolicom- obavezno bi jedna, poslijepodnevna nužda bila premekana. izgleda da i denta stix i komadić psećeg štapića (oni raznobojni) kod nje imaju takvo djelovanje. otkad dobiva samo svoje obroke+komadić kruha ili mesa za nagradu- stolica je super. ispričavam se za offtopičnost..
| Frenchi piše: |
| nema problema s analkama...uvijek bude malo onog crnog sr... |
| Ghode piše: |
I opet upućujem na važnost dobre prehrane ![]() |
, pa pogledam da nije nešto, operem, ali uvik isto! Ne znam, možda su nekakvi paraziti, gliste, što li ja znam više... Imate li iskustva s takvim stvarima?Ne želim za svaku glupost trčati veterinaru!Da nije možda od antibiotika?Imala je upalu ždrijela i pila antibiotike od 18.-28.10. i uz to B-complex.
pa onda...
| Citiraj: |
| usput mu je žena i analke ispraznila...hranim ga hills puppy hranom i dobije svakodnevno par onih trix čokoladica i pedigree keksića... cula sam da ako se psa hrani kvalitetnom hranom da nebi trebao imati problema sa analnim žljezdama...jel to istina ili??
uh.... |
| Tiki the dog piše: |
| Od kuhane hrane odmah dobi proljev, tako da je royal i riza jedina hrana od koje nema proljev i povremeno ima tvrdu stolicu.
Sve smo probali, ali je onda zavrsio na injekcijama jer je imao skoro 2 tjedna proljev. Tako da kuhana ljudska hrana totalno otpada. |
) Ja sam joj isto preporučila pileće/pureće vratove, ali kaže da od kosti isto dobije proljev. Ne znam kaj savjetovati...
Queenie jede kuhane vratove, goveđe srce, jezik i stolica joj je super! Anima, koliko često smijem dati sirovi žumanjak? Jednom tjedno?
| Strippy piše: |
Tiki (Tinin pas) je Cavalier, star cca godinu dana, težak cca 8-9 kila. (slično kao i moja Queenie ) Ja sam joj isto preporučila pileće/pureće vratove, ali kaže da od kosti isto dobije proljev. Ne znam kaj savjetovati... Queenie jede kuhane vratove, goveđe srce, jezik i stolica joj je super! Anima, koliko često smijem dati sirovi žumanjak? Jednom tjedno? |
ili neka alergija...itd..itd... Ako mu redovito stavljas Frontline ili Advantix mislim da nema potrebe i za tom ogrlicom, probaj je skinuti pa ces vidjet mozda prestane reakcija.
), kad se dogodio prijeloman trenutak? Kad je počeo prvi proljev (čime je bio izazvan)?
Pusa tebi i Tikiju, i držim fige da se mališa oporavi!
| Ali iskreno mislim da nije alergican na konzervu, jer je to dijetalna konzerva, a vec sam mu promjenila nekoliko hrana i isto se coha. |
, ispočetka sam mu davala nekoliko dana tablete dok se situacija nije stabilizirala. Kad je nakon mjesec dana ponovo dobio proljev dobio je samo jednokratno 1 tabletu i stvar je bila savršena, nakon toga mjesec i pol nije bilo proljeva a kad ga je dobio opet tableticu i stvar štima. Moj se pas preporodio. U 3 mjeseca 2 dana proljeva a nekada je bilo u mjesec dana barem 15 dana proljeva. S 8 tableta spasila sam svog psa.
| Sanja piše: |
|
Važno: pazi da ti pas ne dehidrira, kupi u humanoj apoteci Hidramix ( valjda se tako piše ) i daj mu svaki dan po malo s žličicom. |
| Dobi pola konzerve i tanjur rize tako da dobi punu zdjelicu, a iskreno ne mucim ga s tom hranom jer on to voli, nebi skakao oko zdjelice i oko mene dok mu to radim. I kada sam mu bila odlucila dati 2 obroka dnevno on je jednostavno odbijao drugi dan drugi obrok, a dobio je pola ujutro pola oko 5. Ne zeli jesti dva puta. A sto se tice barfa vjerujem da je super, ali kada vidis koju si cijenu napisao isto me dode. Tako da ostajem na ovome sto znam da mu pase i od ceha ima super stolicu. |
Baš je maleni sladak, a tako ima problema sa probavom!
| Nix piše: |
| Ta gotova hrana za pse (dehidrat moze biti problem) nepravilno prazhnjenje analnih vrechica ne javlja se samo kod starijih pasa kako se prije mislilo vech i kod mladih pasa pa chak i shtenaca.
Moguche da je u tome problem, odvedi je veterinaru pa chesh znati sa sigurnoshchu, sretno |
| Elena piše: | ||
Zasto da bude dehidrat problem? Ja sam cula, i iz uzgavivaca i iz veterinara da izmet psa koji jede suhu hrani je cvrtiji i da se tako pri izbacenje izmeta ciste analne zlezde. |
| Elena piše: |
| Zasto da bude dehidrat problem? Ja sam cula, i iz uzgavivaca i iz veterinara da izmet psa koji jede suhu hrani je cvrtiji i da se tako pri izbacenje izmeta ciste analne zlezde. |
| Nix piše: |
| a sad da li je stolica tvrdja od dehidrata ili BARFA o tom po tome... |
) i još uvijek ga rado, i na naše veselje, jede. Čak su se i analke počele ponovo normalno prazniti, te zadnjih 6 mjeseci nema nikakve simptome punih analki, a stolica je primjereno tvrda. Perad joj više uopće ne dajemo, niti puno ugljikohidrata. Kad god dobije malo više poslastica sa strane stolica omekša (poslastice su uglavnom dvopek ili voće). Uglavnom uz L&R dehidrat dobije samo ribice i jogurt i to joj zasad najbolje paše, tako da moram zaključiti da problemu prehrane psa treba stvarno pristupiti individualno. No, to je sve oftopik. Što se prave teme - hvatanja repa tiče, zanima me gdje je mala njo-ica provela prvih 7 mjeseci života- je li bila mažena i pažena ili zanemarena u nekom boxu. Isto tako je jako zanimljivo (bar meni) prosurfati malo na temu opsesivnog ganjanja repa (netko je u odgovoru stavio i par linkova), jer su neke pasmine npr. bullterrieri sklonije tome od ostalih. Ako uspijete eliminirati moguće zdravstvene uzroke onda svakako iskoristite internet i iskustva drugih ljudi koji su se susreli s takvim poremećajem.
| Nelly piše: |
| stolica mu je super onak malo tvrdja |
, a treba riješiti uzrok a ne lječiti simptom. Tvom psu očigledno ne odgovara hrana, možda ima prekrasnu dlaku i sve ostalo je super, ali kakica mora biti tvrda da bi se analke same praznile, a ne "onak malo tvrđa".
| Iskreno i vet mi je preporucio da ga ostavim na ovoj hrani i rekla sam joj koliko mu hrane dajem dnevno te je rekla da je to dovoljno s obzirom na njegovu velicinu i tezinu.
Inace idem u vet ambulantu Goldie u Preradovicevu. |
| Nelly piše: |
| Eto i mi smo poceli imati probleme s analkama, pa da postavim pitanje. Mom je Borgu vet istisnuo analke oko 25.07., rekao je da dodjem nakon godisnjeg kroz 1 mj. pa da vidi kako je, neki dan smo bili i opet ih je istisnuo i kako rece on bilo je i sukrvavog sadrzaja pa ih je isprao i dao mu dvije pikice. Nadalje kaze on da dodjemo kroz 15 dana da pogleda i ako je stanje opet isto dakle analke pune, da ce uzeti bris za analizu pa da mu da konkretnu terapiju. Moje pitanje glasi; ako je rijec o upali da li ce on imati neke dodatne tegobe, trebam li se brinuti, svakako idemo kroz 15 dana kod veta, ali da li da mu nekako jos pomognem u medjuvremenu, stolica mu je super onak malo tvrdja, a s obzirom na dob od 11 mj. da li bi ovo istiskanje moglo biti stetno (napisali su neki da ih onda nece sam prazniti) ili kako moj vet. kaze da organizmu treba pomoci i na ovaj nacin potaknuti da ih pas vise-manje prazni kad ima stolicu?
Eto hvala na svim odgovorima. Nelly |
| zrile82 piše: |
| Ja imam mopsa starog godinu dana i nikad nismo imali problema s analkama, njemu se one same čiste i svako malo to lagano curi i ostavi trag tamo gdje sjedi. Sad smo nedavno bili kod Perokovića (to je naš veterinar od početka i obožavam tog čovjeka) i slikali su mu pluća na rengenu. Ja sam ga trebala čvrsto držat za nogice da se ne miče, on je jadnik bio naravno sav uplašen, osim što se od šoka popiškio na stolu, analke su mu procurile žešće... Nikad nisam čula da se psima i to događa. |
da to tak kažem... ne znam, stvarno...
| medo piše: |
menii se moj medo stalno češe po vratu, abuhe nisu jer je bijel i mogao bi ih vidjeti. a bili smo i kod veta za analke i on kaže da je medo jos premlad za probleme sa analkama,ima 5 mjeseci.jel to istina ![]() |
| medo piše: |
menii se moj medo stalno češe po vratu, abuhe nisu jer je bijel i mogao bi ih vidjeti. a bili smo i kod veta za analke i on kaže da je medo jos premlad za probleme sa analkama,ima 5 mjeseci.jel to istina ![]() |
i sad se ja s njima borim svakih mjesec dana jer se ona nesnosno svrbi kada su joj pune.inace izgleda da je od mame nasljedila problematicniju kozu,pa joj taj svrab cim su malo punije odmah izbije.evo bas smo ih danas sredili
srecom ne smrde joj jako pa nije strasno!i jos ja mutavica sam dok je bila mala sam znala primjetiti da joj iz guze zna smrditi(znalo joj je izgleda spontano malko iscuriti,ali nisam znala da je to bas od analki-danas bi "njen"smrad prepoznala medu 100 drugih
)..ali nisam ni sanjala da stenad od 4 mj.s tim moze imati problema... | medo piše: |
| nama vet pekinezerici nikada nije naplati,iako smo došli samo zbog toga. mary koliko je to "masno"? |
Pa to je previse....
| jazzie piše: |
Ja plaćam 85 kuna istiskivanje... ![]() |
Pa to je vise no cjepivo.....
Tj nisam plaćala.
| Mary piše: |
ali nije mi bas to uobicajeno za buhe...moguce je,ali bas takva klinicka slika i bas samo oko guze...hmmm...
moguce da su endoparaziti,ali opet ne bi to tako se ispoljilo...bilo bi tu jos necega...
uostalom trebamo jos informacija ![]() |
| shell piše: |
| Hvala svima na odgovorima, nisam mogla prije do PC-a.
Jednom je imao alergiju na capi, otpale su dlake sa jednog prstića. Mazali smo sa kremom (nemrem se sjetiti kojom) i prošlo. Simptoma drugih nema, ne češe se puno više no inače. Ima 2,5 godine analke nismo nikada cistili, jer nikada nije bilo razloga pa je vet rekao da je bolje za sada ne dirati. Nema nikakav drugačiji miris no inace, ne vuce guzu po podu, ne gricka se. Stolica je normalna, temperatura danas mjerena 38,1 - znači normalna. Cini mi se da je malo mirniji nego inače, ali ko ce ga znati: spava i miran je kad je doma, na dvoristu bas nece biti, ali kad ide u setnju ponasa se kao i inače, sretan, veseo, trčkara, zapišava, brca nogama svoja obilježja Ampula je stavljena zadnji put u 12 mjesecu. Ići cu kod veta popodne, pa ću vas obavijestiti kaj je bilo. Razgovorala sam sa uzgajivačima od kojeg sam ga uzela i sa jos par ljudi i svi isključuju analke, spominju bakterije i buhe (koje nisam vidjela, češljam ga najmanje jednom tjedno) ali nikada ne znaš. Jos jednom hvala na trudu. |
.
)i to svaka 2-3 mj.kada se upala povuce.nisu mu dali nikakve antibiotike ili ispirali analke?
| spackarica piše: |
|
možda je zgodno poigrati se s papicom i vidjeti uz koju se analke barem djelomično čiste same... |
| spackarica piše: |
| hrana se zove canidae. |
(a ja lijepo iskoristila guzvu i poslusala prezentaciju
)
...klasika
| medo piše: | ||
nije li ona već bila na našem tržištu? ja sam nedavno vidio plakat te hrane u vet.stanici nasuprot vet.faxa.možda je bila i neka drukčija,ali znam da je na njoj pisao candiae. |
| shell piše: |
| Da zavrsim o upali analke uslijed koje je otpala dlaka oko guze:
Tri tjedna terapije je bilo potrebno kako bi se upala povukla. Do upale pretpostavljaju nije doslo zbog napunjene analke koja se nije ispraznila, vec bakterije iz stolice koja je nekako dospjela u analnu zlijezdu i uzrokovala takvu reakciju. Naime, nakon smirenja upale, analke su i isprane, ali u njima uopce nije bilo toliko sadrzaja (skoro uopce) da bi on uzrokovao takvu reakciju. Tvrdoca, izbocenost i gubitak dlake oko tog mjesta nastalo je iskljucivo kao oteklina uzrokovana upalom. Upozorili su me da usred oteknuca moze nastati rupa kroz koju ce se gnoj prazniti. I tako se i dogodilo. Lako je doduse sad se saliti sa svime, kad je sve dobro proslo, ali moj micek je u jednom trenutku izgledao kao da ima dvije guze Hvala svima na savjetima i trudu. |
nije ti garancija ni hrana, ni godine ni ništa.. evo ti moj primjer, moje dvije pudle, ova starija je probleme sa analkama tek dobila pred starost, prije nije imala problema, a čak ni sada nema neke velike probleme. Dok mlađa, praktički od kada sam ju dobila ima problema sa njima i mora češće na pražnjenje od starije.. ne znam, da li je stvar u nekvalitetnom uzgoju, nekvalitetnom hranjenju štenadi dok su još kod mame, ili naprosto nekvalitetnom životu... ali ona i jede kosti i meso i kuhamo im, a opet problemi..
| Snjeguljica piše: |
| ma problem je šta trenutačno nemam prijevoz do veterinara, pa moram pričekat malo.
inače, danas više ne vuče guzu. čak se i ne češka više. neznam sad šta to znači. da odem ipak za svaki slučaj? vidjela sam da su česti uzrok i glistice, ali mislim da gliste nisu jer ih nikad nije imao i ne jede gluposti po cesti, samo travke. uostalom, prije tri mjeseca kad smo ga uzeli, dobio je nekakvu rozu tekućinu za čišćenje (tako su mi rekli), i dala sam mu prije mjesec dana pola one tablete protiv glista s okusom (drontal, sjetila sam se). uglavnom, sad više ne vuče guzu. možda ga je samo nešto malo smetalo... samo pušta vjetrove |
, uglavnom poceo se sankat na guzi ineki dan je izgleda sam to izbacio jer je odjednom tako zasmrdio a guza mu je cijela bila uljepljena necim bijelim i cijeli stan je smrdio da Bog dragi sacuva, na dupetu nema nikakvih izbocina niti ista, svi8 mi govore da je on kao premlad za problem sa analkama, i sad sam isla malo pitat veterinare i oni mi kazu da ima pasa koji tako sami nekako izbace, mislim nemam pojma sta si je on uradio i da ako pas to sam izbaci bolje je kao nista ne cackat, srela sam djevojku koja ima labradora od 3godine koji dosad NIKAD nije bio na ciscenju analki vec sam sebi svaki put ocisti, isprazni i nikad nikakvih upala niti icega nije imao, i ja razmisljam Lordija da pustim jedino ak vidim da mu guza otice il slicno da ga odvedem, sta vi mislite?
nismo bili kod veta malac je odradio sam stvar kao i prosli put, nije nista puklo, nema rana niti ikakvih drugih cuda i skroz je ok
| irena001 piše: |
| E ljudi moji samo što nisam počela plakat od muke!!! Pa ja ga svaki dan tuširam, mazim, |