| Kristina piše: |
| Da je postojala mogućnost kupnje u Hrvatskoj radije bi se odlučila za naš nered jer ovdje bar možeš uzgajivača nazvati i reći mu sve što misliš o njemu kad ti pošalje mačića punog glista. To mi se dogodilo sa Krpicom iako je ta uzgajivačnica proglašena uzgajivačnicom godine.
Eto toliko o visokim evropskim standardima. Baš sam se raspisala ![]() |
| alla piše: |
| Pogledaj kaj ti piše u rubrici veterinarski kutak- spolni život mačaka pa ceš pročitati da se sterilizira od 6 mjeseci. |
| Citiraj: |
| Ja sam tvrdila da treba kasnije, ali priznajem nemam pojma! nisam mačka i neznam kak je njoj i neznam dal se ona muči ili ne dok se tjera! i to neznaju ni veterinari ni nitko, jer svi njihovi savjeti su prepostavke i njihovi sudovi! |
| A osim toga po mojem mišljenju bi se trebalo sterilizirat puno više ljudi! |
))
Sto se tice izjave da se odgajivaci plase konkurencije, razmisli-pojavi mi se kupac koji kaze da zeli macu samo kao kucnog ljubimca, da ne zeli macice da samo zeli da je mazi i pazi. Vi u Hrvatskoj imate naznaku na rodovniku da je maca kao kucni ljubimac i kao takva nije za uzgoj, ali se i to pravilo moze iskoristi-evo kako-uzeo si macu od kao kucnog ljubimca,a zatim odes kod bilo kog drugog, uzmes drugu macu, uparis ih,i sad od maticnog drushtva neces dobiti pedigre ali ces dobiti uzgojnu dozvolu ako izneses macu u razred novicija. Pa cekaj-zasto bi nekome prodao kucnog ljubimca sa izuzetnim uzgojnim potencijalom????Hajde sto pravis konkurenciju drugim odgajivacima-pravis je samom sebi!Ipak svako ko ide na izlozbe zeli da njegova maca pobedi,u svakom slucaju.
...Ona nije sterilisana zato sto mi nismo hteli da je parimo vec je potomak linija koje imaju nekih problema(da ne pominjemo kojih!),sto ipak niko ne zeli ni kao kucnog ljubimca ni kao uzgojnu jedinku!Njen rodjeni brat je takodje kastriran (sto je njegova nova vlasnica zelela,nisam insistirala) i sada je jedan ogromni razmazenko koga cela porodica novih vlasnika voli.
| Kristina piše: |
| Rano kastriranje je danas uobicajen postupak.
Na internetu danas postoji more uzgajivacnica; neke rade bolje neke losije, al niti jedna vam nece prodati nekastriranog macica s rodovnicom kao ljubimca. Ako takve postoje a da nisu u Hrvatskoj ili istocno od nas javite
Neki mozda i popuste ali tada prvo tjeranje natrag njima i njihov je okot, a nakon toga ipak kastracija. |
| noemi piše: |
BAs me zanima tko bi se iz Europskih uzgajivacnica usudio poslati macica u Hrvatsku nekastriranog i vjerovao na riječ novom vlasniku da će ga kastrirati ![]() |
). Meni je uzgajivač rekao da mogu sama odvest sterilizirati macu, ali da ću papire dobiti tek kad mu pošaljem veterinarsku potvrdu da je mačka sterilizirana. Iako je tu bitno povjerenje, jer i on sam mi je rekao da se opekao. Gospođa iz RH je kupila pet macu, nije ju sterilizirala, a "uzgaja" s njom na crno, i prodaje mačiće. Da sam uzgajivač, svakako bi od mene mačići išli u nove domove s 12, možda čak 14, 15 tjedana, sterilizirani/kastrirani.
| LjiljanaB piše: |
| Kada stižeš avionom ne možeš ne prijaviti mačku. Kao što sam napisala, dva puta sam uvezla mačku, prošla carinsku i veterinarsku kontrolu ali nikakvu karantenu. |
| MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
2316 Na temelju članka 68. stavka 11. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine« br. 70/97., 105/01. i 172/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi PRAVILNIK O POŠILJKAMA ŽIVOTINJA I PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA KOJE PODLIJEŽU VETERINARSKO-ZDRAVSTVENOJ KONTROLI, A ZA KOJE NIJE POTREBNO RJEŠENJE UPRAVE ZA VETERINARSTVO O NEPOSTOJANJU VETERINARSKO-ZDRAVSTVENIH SMETNJI ZA UVOZ U REPUBLIKU HRVATSKU I PROVOZ PREKO PODRUČJA REPUBLIKE HRVATSKE I O POŠILJKAMA PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA KOJE NE PODLIJEŽU VETERINARSKO-ZDRAVSTVENOM PREGLEDU I KONTROLI U UVOZU, IZVOZU I PROVOZU I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovim se Pravilnikom određuju pošiljke životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, odnosno proizvoda koji podliježu veterinarsko-zdravstvenoj kontroli, koje se mogu uvoziti u Republiku Hrvatsku i provoziti preko područja Republike Hrvatske bez rješenja Uprave za veterinarstvo, kojim se potvrđuje da ne postoje veterinarsko-zdravstvene smetnje za uvoz i provoz tih pošiljaka te pošiljke životinjskog podrijetla koje ne podliježu veterinarsko-zdravstvenoj kontroli pri uvozu u Republiku Hrvatsku i provozu preko područja Republike Hrvatske ... ... Članak 3. Utvrđuje se da rješenje o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za uvoz nije potrebno za pošiljke kućnih ljubimaca (pasa, mačaka, ukrasnih i egzotičnih ptica, zamorčadi, hrčaka i dr.) ukoliko: 1. isti nisu namijenjeni za daljnju prodaju i ostaju u vlasništvu uvoznika; 2. iste prati propisana međunarodna svjedodžba o zdravlju životinja ili veterinarski certifikat, u kojemu ovlašteni veterinar zemlje izvoznice potvrđuje da su: a) životinje zdrave i da ne pokazuju sumnju na zarazne bolesti koje su obvezne prijavljivanju i da ne potječu iz područja u kojima vladaju zarazne bolesti koje se tom vrstom životinja mogu prenositi; b) psi označeni u skladu s Pravilnikom o označavanju pasa (»Narodne novine« 162/03 i 114/04); c) psi cijepljeni protiv bjesnoće: – prije ne manje od 6 mjeseci i ne više od godinu dana prije otpreme u slučaju primarne vakcinacije, koja bi trebala biti provedena kada je životinja bila stara najmanje 3 mjeseca; – prije ne više od godinu dana u slučaju svake sljedeće (»booster«) vakcinacije; – umrtvljenim sojem virusa bjesnoće. |
| Karantenski objekt za uvezene pse, mačke, kuniće. krznaše, ukrasne ptice i perad, akvarijske ribice, gmazove i druge životinje ako se uvoze pojedinačno ili u malom broju za vlastite potrebe kao kućni ljubimci, kao i za zvijeri, divlje i egzotične životinje za zoološke vrtove, može biti samo prostorija ili prostorije koje moraju biti građene i smještene tako da udovoljavaju tehnološkim i veterinarsko-sanitarnim uvjetima za uzgoj tih vrsta, da su odvojene od prostorija u kojima se drže druge životinje i da je trajno omogućen veterinarski nadzor. Karantenski objekt za uvezene životinje iz stavka 1. ovoga članka, a koje se uvoze u većem broju za daljnji uzgoj ili prodaju, moraju udovoljavati uvjetima iz članka 3. i 4. ovoga pravilnika. Karantenski objekt za uvezenu divljač namijenjenu uzgoju na farmama ili za obnovu lovišta, mora udovoljavati uvjetima iz članka 3. i 4. ovoga pravilnika. |
| Članak 69.
Na početak (1) Uvezene životinje, uvoznik mora poslije uvoza držati u karanteni određenoj u rješenju iz članka 68. stavka 1. ovoga Zakona radi obavljanja dijagnostičkih i laboratorijskih ispitivanja i utvrđivanja zdravstvenog stanja. (2) Mjesto i objekt karantene, na temelju potvrde veterinarskog inspektora u Veterinarskom uredu o udovoljavanju propisanim uvjetima te vrstu i način dijagnostičkih i laboratorijskih ispitivanja te druge uvjete držanja u karanteni određuje Uprava. (3) Za životinje koje se uvoze radi sudjelovanja na športskim natjecanjima, vježbama, izložbama i sajmovima te pse i mačke koji se privremeno uvoze u pratnji posjednika na vrijeme od najviše 30 dana, kao i za kopitare, papkare, perad i kuniće koji se uvoze radi neposrednog privođenja klanju, može se odrediti da ne moraju biti u karanteni, ako je epizootiološka situacija u zemlji izvoznici takva da ne prijeti opasnost od unošenja zaraznih bolesti životinja. (4) Životinje iz stavka 3. ovoga članka uvezene radi klanja, mora se zaklati najkasnije tri dana nakon prijelaza granice Republike Hrvatske, a mogu se klati samo u klaonicama koje udovoljavaju posebnim uvjetima iz članka 19. stavka 2. ovoga Zakona. (5) Uvjete kojima moraju udovoljavati karantenski objekti i vrijeme trajanja karantene propisuje ministar. |
SVIMA
| LD piše: |
| Da li je bolje kupiti macu na izložbi ili ići po nju kod njih? |
| LD piše: |
| I što se tiče birmi zanima me, ako postoji npr. 4 različite boje te pasmine, da li npr. čokoladnu moram pariti sa čok. ili mogu i nekom dr. bojom? kako to ide? to se vjerovatno tiče i drugih pasmina. |
| rot orka piše: |
| Mene zanima koja je cijena britanskih kratkodlakih mačaka? |
? Ili sama otići po nju?
A nekad se i i ide. Možda sam mačku vodio na parenje u Ameriku.
Pasos i chip moras obavezno imati kada prelazis granicu ali meni se barem do sada nikada nije desilo da je netko isao provjeravati i gledati te dokumente.
| kristijan piše: |
| e o tome ja pricam.Moze se provjeriti je li macka moja ili ne!Ustvari jel moze proci to da je macka poklonjena?mislim zasto ja ne bi mogao macku dovest iz neke druge zemlje ako ima sve zdravstveno potrebne dokumente! |
ne isticuci psecu ujerenost i zelju da se priblize svome vlasniku vec glorifikujuci maciju prepotentnost, razmisljao sam da te ne udostojim odgovorom koja pasmina je u pitanju jer bi joj, kao i svakome covjeku pretpostavljam, nasao stotinu mana
ali posto nemam sta da krijem i drzim se bontona odgovoricu ti... U pitanju je pasmina Njemacka doga.
| mirko5 piše: |
| Realno o cijeni...
Ovaj topik pokrecem sa namjerom da cujem od vas da li je realno da jedno egzota mace kosta 800, 900, 1000 e i vise?? |
| Realno o cijeni...
Zaprepastio sam se kad sam cuo da je moje stene SKORO duplo jeftinije od egzota maceta a da ne govorimo koliko su veci troskovi pri podizanju pasa obzirom da rasa koju odgajam spada u velike pse... |
| Ne svadja se nitko jess... Meni osobno je samo mrsko kada se neko, bez ikakvog razloga, pojavi sa cinicnim komentarima...
Ako si ozbiljna i imala bi gdje sa kucom mozda se i nadje nesto za poklon. ![]() |
| LjiljanaB piše: |
| jess,
ovdje ćeš naći uzgajivače u Srbiji www.fds.rs |
))
) ak je ovo pitanje vec bilo postavljeno,al ja sma ljena,neda mi se citat kaj mos
| rapidus piše: |
| zanima me, koliko bi došla kartuzijanska mačaka? i jel ima uzgajivača u hrvatskoj?? hvala.. |