| Vidi prethodnu temu :: Vidi slijedeću temu |
| Autor |
Poruka |
zoran
Forumski manijak

|
|
evo da dopunim diskusiju , moj deda je kao seoski ucitelj u selu Komogovina na Baniji jos1954 godine imao inkubatorsku stanicu i maticno jato sa Nju Hempsirima , a po njegovoj prici njegov otac takodje ucitelj je jos 1936 godine tj prije drugog svjetskog rata imao zlatne vijandote , za Hempsire sam siguran jer posjedujem fotografije , a za vijandote ne mogu potvrditi jer nemam dokaze , ali deda tvrdi da su imali , znaci vec tada su bile prisutne kokosi sa zutim nogama  |
|
| Na VRH |
|
 |
Dado
Moderator

|
|
| Brko piše: | -Dado možda griješim ,ali sjećanja mi sežu prilićno dalekoi znam da su naše bake birale baš kokoši sa žutim i bijelim nogama ,a od crnih i zelenih i crnog perja su zazirale kao i od jaja sa ćisto bijelom ljuskom.
Bake su htijele žutu juhu , a to daje kokoš sa žutim nogama i žutom kožom svijetle boje perja.Što se tiće boje ljuske kod jaja bilo je svijetlo krem ili smeđkasta nikako ne tamno i da ima što ljepšu žutu boju žumanjka radi boje tjesta za juhu i kolaće,eto toliko ne pametujem samo me ćudi što stalno tvrdiš da žute noge imaju azijske kokoši ,a od kud u ranim pedesetim godinama ljudima sa sela takve kokoši.
-Tek tamo 62-63 pojavile su se kokoši rase lekhorn koje su jako brzo nestale jer nisu kvocale i baš zbog boje ljuske, a na koncu ako je vjerovati literaturi sve kokoši potiću iz azije.Ispravi me ako griješim, a normalno je da starije i primitivnije rase imajunogu boje koja je bliže izvornoj a to je zelena i sivo bijelai da kokoši nasjedaju 2-3 puta na godinu. |
Eh bit će da su se i bake već tada bile modernizirale. Ja imam knjigu iz 1925. gdje nude na prodaju više pasmina peradi i jaja, te inkubatore! Tako da već početkom stoljeća to nije bila nikakva nepoznanica. Kokoši su se itekako križale, i lako bi našli one sa žutim nogicama: a možda su tako i ušle u modu za juhu, jer su bile rijetke.
Sva literatura govori o tome kako naše kokoši imaju bijele noge ili škriljasto sive, a jaja su bijele boje. Nisam ja to izmislio... _________________ Capo dei capi
Udruga "Mali uzgajatelj" Bjelovar |
|
| Na VRH |
|
 |
franko zizic
Forumski ovisnik

|
|
| Kokoši sa žutim nogama ne možemo ubrajati u stare ili rane Europske pasmine, tu se u potpunosti slažem sa Dadom. Neke pasmine u našem susjedstvu jesu dobile žute noge, ali to je utjecaj križanja sa azijskim pasminama. Za neke naše stare pasmine primjerena je i bijela boja nogu,a to jako cijene Austrijanci, zbog visoke kulinarske vrijednosti mesa, koje je kod takvog tipa pasmine slojevito prošarano masnočom te se takvo meso u pripremanju ne osuši i odrveni.Upravo zbog toga Staroštajerska kokoš ima bijele noge što je upravo naslijedila od naših izvornih pasmina, kao što su Živičarka,Istarska kokoš, Zagorska štajerka, Žujka. |
|
| Na VRH |
|
 |
anser
Pričalica

|
|
evo da malo osvježim ovu stranicu
 |
|
| Na VRH |
|
 |
Spike
Moderator

|
|
Jel taj limun u vodi nešt ko Cedevita, samo prirodno? ili pate od skorbuta pa im terapijski daješ ?
 _________________ The truth hurts, and lies worse.... |
|
| Na VRH |
|
 |
anser
Pričalica

|
|
ma to im baka natrpa svašta jadne ni same neznaju što sve pojedu ehheheeheheeh |
|
| Na VRH |
|
 |
franko zizic
Forumski ovisnik

|
|
Anser na dobrom si putu, samo naleži što više pilića i uspjeh neće izostati.
Spaike umjesto limuna može im se u vodu staviti i kora od jasena, može malo i jabučnog octa, a nama bi u vodu pasalo i dobro vino u omjeru1:1, ili ko voli bez vode. |
|
| Na VRH |
|
 |
Dado
Moderator

|
|
Pjetao je zaista u tipu jako dobar. I stvarno mi se sviđa. Želim se zahvalit anseru, jer mi je pokolnio 20 jaja od ovih koka i toga pjetla. Te se nadam da bude dobrih pilića. Pa da nastavimo raditi sa ovom kokoši, te je proširim na prostore odakle je izčezla. _________________ Capo dei capi
Udruga "Mali uzgajatelj" Bjelovar |
|
| Na VRH |
|
 |
franko zizic
Forumski ovisnik

|
|
| Za daljnji priplod ostavite samo jedinke sa bijelim nogama, one sa škriljavo plavim nogama vračajte na dalmatinke. To važi Anseru i za one dvije koke na slikama, koje se dobro ne vide od pijetla. |
|
| Na VRH |
|
 |
Spike
Moderator

|
|
Kokoši živičarke - stanje na terenu....ove ekšli i žive u živici, he he he
evo je.....ŽIVIČARKA
ups...mislim da me skužila....
 _________________ The truth hurts, and lies worse.... |
|
| Na VRH |
|
 |
Marin
Forumski manijak

|
|
Ovdje je jurek imal posla
Spajki slabo se šuljaš kad su te skužile,to moraš vrebat iz busije par dana pa tek onda okinut  |
|
| Na VRH |
|
 |
Spike
Moderator

|
|
Je, ti bi da i ja bušman postanem ko ti
Nema Jurek ovde nikakvih prstiju ni drugih ekstremiteta ni organa
Ove koke su generacijama u tom dvoristu, s jedne strane šuma, s druge njive i oranice...lete ko vrapci  _________________ The truth hurts, and lies worse.... |
|
| Na VRH |
|
 |
ivansaric
Forumski manijak

|
|
Jok pa đuro nije posao odradio
pitam se kakva jaja nesu .
 |
|
| Na VRH |
|
 |
Spike
Moderator

|
|
Opet ja švrljam po terenu, sada me put nanio k našem Anseru u potrazi za pravim primjercima .....evo kakvo sa stanje zatekao...
KAO ŠTO VIDITE, NEMA VIŠE ČAJA...
na pojilu...
e sad il mu je ova kokosh najbolja, ili sam ju ja zamijenio s nekom...
i zadnji, ni manje ni više (možda) vrijedan...
vrlo zahtjevan model samo da znate....treba slikom dočarati svu tu njegovu ljepotu i gracioznost kojom je kročio po ograđenom prostoru i lakost kojojm se perije repa vijorilo zrakom dok je obilazio koke jednu po jednu prije spavanja.....  _________________ The truth hurts, and lies worse.... |
|
| Na VRH |
|
 |
jaguar7
Početnik

|
|
| ovakvog pjetla ja trebam ... kod ovih običnih domačih više maltelne neznam šta je pjetao a šta kokoš šta se tiče repa ... uopče neznam s čime bi bilo dobro ih skrižat, s nekim talijancem ? šta vi mislite ? |
|
| Na VRH |
|
 |
|