Svijet ljubimaca
Početna - Forum - Foto album - Linkovi - Traži - Česta pitanja (FAQ) - REGISTRACIJA - PRIJAVA
Tema oko poticaja
Na stranicu Prethodno  1, 2
 
Pošaljite novu temu   Odgovor na temu    Forum -> Uzgoj i razmnožavanje golubova i grlica Ispis na printer
Vidi prethodnu temu :: Vidi slijedeću temu  
Autor Poruka
zvonaHR

Brbljivac
Brbljivac


Poruke: 298
Registriran: 01 Kol 2008




PorukaPoslano: Srijeda 11.11.2009. 18:09    Subject: Odgovor sa citatom

Od 1. siječnja počinje praksa kojom tko nije u sustavu PDV-a neće ostvariti pravo na poticaje e pa sada dali vam se isplati ulaziti u sustav PDV-a
Na VRH
roda

Forumski ovisnik
Forumski ovisnik


Poruke: 443
Registriran: 26 Sij 2009



Lokacija: slav .šamac

PorukaPoslano: Srijeda 11.11.2009. 18:26    Subject: Odgovor sa citatom

i ja sam u registru tj. OPG ali poticaji se isplati sam ako imaš nešto puno
jer inače dak popuniš papirologiju nisi nigdje to je što se tiče standardnih poticaja a za autohtone znam lika da je za hrvatice dobivao poticaj ali je morao ići na eko uzgoj mislim da od nekih para tu nema ništa
Na VRH
sasasb

Forumski ovisnik
Forumski ovisnik


Poruke: 714
Registriran: 26 Lip 2007



Lokacija: SL BROD

PorukaPoslano: Srijeda 16.12.2009. 13:06    Subject: BOK Odgovor sa citatom

Pozdrav svima

Pozdrav ZVONA , ja sam upisan u OPG radi uzgoja i očuvanja autohtovne rase peradi Hrvatice upisam u registar OPG-a i upisan za tu farmu.

poticaj za kokoši Hrvatice je 60kn po komadu , a ako se netko odluči za ekološki uzgoj kokoši Hrvatica tu je poticaj nešto veči.

te se stvari isplate u zagrebačkoj županiji jer na ovih 60 kn grad zagreb daje još neznam koliko dodatnih kuna + još isplačuje nešto županija poticaj za uzgoj

a dok mi u slavoniji bar ja dobijem samo državni poticaj 60kn i to je to
pošto grad i županija nemaju para pa nedaju ništa.
Na VRH
zvonaHR

Brbljivac
Brbljivac


Poruke: 298
Registriran: 01 Kol 2008




PorukaPoslano: Srijeda 16.12.2009. 13:51    Subject: Odgovor sa citatom

kada si dobio zadnju isplatu za poticaj
Na VRH
sasasb

Forumski ovisnik
Forumski ovisnik


Poruke: 714
Registriran: 26 Lip 2007



Lokacija: SL BROD

PorukaPoslano: Srijeda 16.12.2009. 14:20    Subject: BOK Odgovor sa citatom

prva je bila 15.4 a druga je bila 10.5 sav poticaj je uplačen bio

a ti imaš puno više od mene pa duže treba da dobiješ Smile ali češ dobiti ako nisi
Na VRH
fbeslic

Pričalica
Pričalica


Poruke: 126
Registriran: 19 Ruj 2009



Lokacija: Split

PorukaPoslano: Srijeda 16.12.2009. 17:13    Subject: Odgovor sa citatom

Ja sam pokrenuo ovu temu na koju su neki digli paljbu a sad vidim da se uredno poticaj dobiva.Zašto se negoduje o ovoj temi,ne razumim valjda ako ja dobijem poticaj neće biti za druge.Zašto gospodo koja dobivate poticaj to niste podjelili sa nama smrtnicima.
Na VRH
sasasb

Forumski ovisnik
Forumski ovisnik


Poruke: 714
Registriran: 26 Lip 2007



Lokacija: SL BROD

PorukaPoslano: Srijeda 16.12.2009. 18:32    Subject: BOK Odgovor sa citatom

nisam gledo puno po forumu i danas sam tek vidio da ima i ta tema pa sam se javio

ja sam jučer predo zahtjev za poticaj ošo i predo papire

nisam pratio sve ali sam načuo da moram predati prije za poticaj.

Zvona zna više o tim stvarima pa neka nam napiše o tome malo , mene to zanima
Na VRH
sasasb

Forumski ovisnik
Forumski ovisnik


Poruke: 714
Registriran: 26 Lip 2007



Lokacija: SL BROD

PorukaPoslano: Srijeda 16.12.2009. 18:37    Subject: Odgovor sa citatom

roda piše:
i ja sam u registru tj. OPG ali poticaji se isplati sam ako imaš nešto puno
jer inače dak popuniš papirologiju nisi nigdje to je što se tiče standardnih poticaja a za autohtone znam lika da je za hrvatice dobivao poticaj ali je morao ići na eko uzgoj mislim da od nekih para tu nema ništa




Very Happy e pa prijatelju malo si krivo ovo naveo.

za poticaj možeš imati 1 jato 10 kokoša i 1 pjevca toliko je najmanje pa vidi ja sam počeo sa 1 jatom a sad ču imat nagodinu 3 jata nemam baš puno zemlje ali kad bi imao proširio bi još

ja zadovoljan
Na VRH
zvonaHR

Brbljivac
Brbljivac


Poruke: 298
Registriran: 01 Kol 2008




PorukaPoslano: Srijeda 16.12.2009. 18:38    Subject: Odgovor sa citatom

ma nezna zvona puno o tome,znam samo da je sin jednog moga net prijatelja on je uzeo 100tinjak kom piliča hrvatice i kada su odrasle došla je komisija da to sve provjeri i odabere primjerke koji jesu hrvatice.znam samo da je netko pisao da če poticaj iči za puno toga a znam da je situacija u državi i mpš drugačija i da nema poticaja za sve auhtohtone vrste.za hrvatice to sam znao
Na VRH
sasasb

Forumski ovisnik
Forumski ovisnik


Poruke: 714
Registriran: 26 Lip 2007



Lokacija: SL BROD

PorukaPoslano: Četvrtak 31.12.2009. 11:40    Subject: BOK Odgovor sa citatom

Pozdrav svima

Danas sam dobio konačno IDENTIFIKACIJSKU KARTICU GOSPODARSTVA

rekli su mi da bez nje neču moč ostvaruit poticaj.

a ovo sam dobio od njih pa koga zanima može pročitati


DRŽAVNA POTPORA PREMA NOVOM ZAKONU



ŠTO NOVO DONOSI
ZAKON O DRŽAVNOJ POTPORI
U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU, NN 83/09


Potkraj mjeseca srpnja na snagu je stupio Zakon o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju, NN 83/09 kojim se mijenjaju dosadašnja prava na poticaje. Loše je to što je Zakon stupio na snagu u vrijeme kada ciklus ovogodišnjih poticaja nije zaokružen. Drugim riječima, oni koji su dokumentaciju za pripadajuće im poticaje predali do 22.srpnja 2009. njima će poticaji biti isplaćeni po starom zakonu, dok dio poljoprivrednika koji je dokumentaciju za poticaje želio predati iza 22. srpnja, to više Agencija za plaćanje nije željela uvažiti.
Odgovore na pitanja o razlozima promjene Zakona o poticajima, odnosno o državnoj potpori, kakve promjene time nastaju i druga pitanja vezano za spomenuti Zakon uputila sam u Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja.
Odgovore na pitanja u pisanom obliku primila sam od Mladena Pavića glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja . Evo sadržaja tako nastalog teksta:

_ Do kakvih je promjena došlo stupanjem na snagu Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju, NN 83/09 ?

Glavni cilj donošenja tog Zakona je usklađivanje domaćeg zakonodavstva u području mjera tržišno-cjenovne politike i politike ruralnog razvoja sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Zakon treba riješiti prijelazno razdoblje do ulaska RH u Europsku uniju kako bi se naši poljoprivrednici što bolje pripremili za zahtjevno zajedničko tržište poljoprivredno prehrambenih proizvoda EU u pogledu konkurentnosti proizvodnje, standarda kakvoće i sigurnosti hrane, te drugačije uvjete koji su vezani uz potpore sektoru poljoprivrede. Tim se Zakonom uređuju državne potpore u poljoprivredi u obliku izravnih plaćanja poljoprivrednim gospodarstvima i mjerama ruralnog razvoja. Izravna plaćanja utvrđena su za razdoblje 2009. – 2010. s obzirom na inicijalno planiranu 2011. kao godinu ulaska RH u EU.

_ Tko i pod kojim uvjetima ima pravo na poticaje kada se radi o višegodišnjim nasadima?

Korisnici izravnih plaćanja jesu poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva sukladno Zakonu o poljoprivredi, koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost. Korisnici državne potpore u ruralnom razvoju jesu fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju uvjete propisane novim Zakonom. Uvjeti su definirani na osnovu vrste potpore, te su potanko objašnjeni u Zakonu. U Zakonu su definirani korisnici prava na izravna plaćanja u skladu s pravima koja vrijede u EU. To znači da će ubuduće korisnici biti isključivo poljoprivredna gospodarstva na kojima se odvija poljoprivredna aktivnost ( posjednici životinja, poljoprivrednog zemljišta).

_ Tko i pod kojim uvjetima nema pravo na poticaje prema novom Zakonu ?

Pravo na potporu nemaju poljoprivredna gospodarstva koja nisu upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, te koja ne ispunjavaju Zakonom propisane uvjete.

_ Koja su nova pravila unesena u taj Zakon ?

Novosti su sljedeće: Zakon definira tri prioritetna područja djelovanja, odnosno tri osnovne skupine mjera sukladne modelu EU, a to su 1. Mjere za poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora 2. Mjere za očuvanje i poboljšanje okoliša i krajobraza 3. Mjere za poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima i divezifikaciju ruralnog gospodarstva.
Stvara se pravni temelj za donošenje Nacionalnog programa ruralnog razvoja, prema kojem će se provoditi ciljane mjere potpora, u skladu s trenutnim potrebama ruralnog područja.
Utemeljuje se infrastruktura neophodna za kvalitetnu provedbu mjera ruralnog razvoja prema EU standardima: Odbor za praćenje provedbe Nacionalnog programa i Mreža za ruralni razvoj.

ZAKONOM SE POSTUPNO UVODE HORIZONTALNI MEHANIZMI NEOPHODNI ZA BUDUĆU PROVEDBU IZRAVNIH PLAĆANJA U EU.
Tu ulazi obvezno ispunjavanje uvjeta višestruke sukladnosti (eng. cross –compliance) za korisnike izravnih plaćanja - uvjeti vezani za zaštitu okoliša, zdravlje ljudi, životinja i bilja, dobrobit životinja, dobru poljoprivrednu i okolišnu praksu. Obvezno je i savjetovanje poljoprivrednika oko ispunjavanja uvjeta višestruke sukladnosti. Uspostavlja se Integrirani administrativni i kontrolni sustav (IAKS) u upravljanju izravnim plaćanjima. Razlog tome su strogi standardi EU kod autorizacije izravnih plaćanja, a obuhvaćaju jedinstvenu identifikaciju poljoprivrednog gospodarstva, sustav za identifikaciju zemljišnih parcela tzv. ARKOD sustav, sustav za identifikaciju i registraciju životinja, postupak podnošenja zahtijeva i administrativnu kontrolu zahtijeva i kontrola korisnika na terenu.

ONO ŠTO JE JOŠ NOVO U ZAKONU je i modulacija ili umanjenje isplata izravnih plaćanja po korisnicima za prava iznad 36.000 kuna po osnovnoj stopi od 7 % u 2009. i 8% u 2010. godini te dodatnoj stopi od 4% za prava iznad 2.160.000 kuna. Uštede na izravnim plaćanjima usmjeravati će se za financiranje mjera ruralnog razvoja. Prisutna će biti financijska disciplina u smislu umanjenja jediničnih iznosa izravnih plaćanja ukoliko zahtjevi za izravna plaćanja unutar jedne proizvodne godine premaše Ukupnu omotnicu. Provedba izravnih plaćanja u nadležnosti je novoosnovane Agencije za plaćanje (AP). AP će danom pristupanja EU biti spremna financirati mjere tržišne politike i programe ruralnog razvoja u RH iz Europskog fonda za poljoprivredu (EAGF) i Europskog fonda za ruralni razvoj (EAFRD) u skladu s EU pravilima.

ZAKONOM SE MIJENJA I DOSADAŠNJA STRUKTURA POTICAJA .
To konkretno znači da se uvodi osnovno plaćanje za livade i pašnjake i osnovno plaćanje za sve ostale vrste korištenja poljoprivrednog zemljišta ( oranične kulture i višegodišnje kulture – vinogradi, voćnjaci, maslinici) gdje korisnici dobivaju isti iznos po hektaru bez obzira na vrstu proizvodnje. Ovakva plaćanja gotovo su sasvim usklađena s izravnim plaćanjima u sklopu regionalnog modela SPS-a – Sheme jedinstvenog plaćanja u EU.
Zatim sljedeće: proizvodno vezana plaćanja po površini ( vinogradi, voćnjaci, maslinici, sjemenski usjevi, šećerna repa, povrće, ljekovito bilje, jagode i hmelj ) i jedinici proizvoda (duhan, maslinovo ulje, prerada ploda maslina, sadni materijal) prelazni su oblik plaćanja a o sudbini ovih specifičnih potpora nakon 2010. godine odlučivati će se tijekom pregovora s EU, uz mogućnost da se kod nekih od ovih sektora bude zadržan neki oblik specifične potpore i nakon 2011. godine kroz financiranje iz nacionalnih sredstava.
Transformacijom izravnih plaćanja u stočarstvu diferenciraju se proizvodno vezana plaćanja koja će se moći zadržati i nakon ulaska u EU (krave dojilje, ovce i koze) i proizvodno vezana plaćanja u prijelaznom razdoblju (držanje i tov goveda, mliječne krave, krmače i tov svinja, rasplodna perad, pčelinje zajednice, grla pod kontrolom mliječnosti, kontrola podrijetla i proizvodnih osobina, mlijeko, med) gdje bi također kod nekih od ovih stavaka pokušali tijekom pregovora zadržati neki oblik specifičnih potpora i nakon 2011. kroz financiranje iz nacionalnih sredstava. Zakonom se pojednostavljuje sustav izravnih plaćanja tako da se smanjuje broj poticaja, više u biljnoj, a manje u stočarskoj proizvodnji ( s preko 100 na gotovo polovicu) i ujednačava se dinamika isplata za pojedine vrste izravnih plaćanja, pri čemu se zadržava dinamika mjesečne isplate za proizvodnju mlijeka.

_ U Zakonu se govori i o obvezi ulaska u sustav PDV-a. Na koje poljoprivrednike, s obzirom na vrstu djelatnosti, se ulazak u sustav PDV-a odnosi?

Uvjet za ostvarivanje izravnih plaćanja za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) koja su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarila više od 7.200 kuna primitka od izravnih plaćanja, imaju status obveznika poreza na dohodak nositelja gospodarstva, a po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede. Iznimno uvjet za ostvarivanje izravnih plaćanja za OPG koja su u 2009. ostvarila više od 12.000 kuna primitka od izravnih plaćanja imaju status obveznika poreza na dohodak nositelja gospodarstva, a po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede.
_ U novom Zakonu, NN 83/09, je ispušten izraz POTICAJ, pa pojasnite čime je taj izraz zamijenjen?

Izraz POTICAJ u spomenutom zakonu nije korišten, već se koristi izraz (državna) potpora koja u smislu ovog zakona obuhvaća izravna plaćanja te potporu za mjere ruralnog razvoja. Izravna plaćanja su plaćanja poljoprivrednim gospodarstvima za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti radi potpore dohotku.

_ Pojasnite značenje Pravilnika o izravnim plaćanjima u poljoprivredi , NN 100/09 i u kakvoj je taj zakon vezi s Zakonom o državnoj potpori?

Pravilnik je donijet na temelju članka 52. i članka 81.stavka 5. Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju i njime se propisuju način i uvjeti provedbe izravnih plaćanja u poljoprivredi i to: 1. osnovno plaćanje po poljoprivrednoj površini
za livade i pašnjake
za sve ostale vrste korištenja zemljišta, 2. proizvodno vezana plaćanja
i to: posebna plaćanja u biljnoj proizvodnji,
ostala plaćanja u biljnoj proizvodnji
plaćanja po grlu stoke,
plaćanje za držanje i klanje goveda
posebna plaćanja po grlu stoke,
dodatna plaćanja za proizvodnju rasplodnog materijala,
plaćanja za mlijeko,
i ostala plaćanja u stočarstvu.
Ovim Pravilnikom propisuje se i način te uvjeti provedbe mjera za očuvanje biološke raznolikosti koje se odnose na matice pčela kao i mjere za očuvanje genetskih resursa koje se odnose na sjeme rasplodnih životinja.
Na VRH
Prikaži prethodne poruke:   
Pošaljite novu temu   Odgovor na temu    Forum -> Uzgoj i razmnožavanje golubova i grlica Vrijeme: (CET) Zagreb, Rome, Paris
Pošalji članak na email

Na stranicu Prethodno  1, 2
Strana 2 od 2

 
Idi na:  
Ne možete poslati novu temu
Ne možete odgovoriti na temu
Ne možete urediti Vaše poruke
Ne možete brisati poruke
Ne možete glasovati na anketama


Opći uvjeti korištenja foruma
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Barca