| Vidi prethodnu temu :: Vidi slijedeću temu |
| Autor |
Poruka |
Snupix
Forumski manijak

|
|
naš kaj...Charlotte najbolje sluša tebe i to si stavi u glavu. nemoj uopće razmišljati o tome da postoje alternativni načini. Ne postoje hendleri, ja, Tea ili bilo tko drugi. Ili je izvodiš ti ili nitko. Nema druge. I to je to. Uđeš u ring i jednostavno sve zaboravi. Postaviš je, malo se prošečete, pa stav na stolu, pa se opet malo prošečete i to je to. Uopće zaboravi da ima nešto malo publike i konkurenciju. Trema se javlja jer se ljudi boje neuspjeha. Znam kak je meni bilo prije u JH-u. Mislim kad sam prvi put ušla u ring, nisam baš puno znala i bila sam skroz opuštena, i dobila sam! a onda sam se sve više živcirala imala užasnu tremu i sl. I sad više ni to nemam  _________________ It's not what you get, it's what you give to get it... |
|
| Na VRH |
|
 |
arieta
Forumski ovisnik

|
|
| usagi piše: | Opuštam se, al mi se ruka trese, da sve cuka pesekov vratić...
Potpuno te razumijem jer sam cesto sretala ljude koji unatoc svom trudu nisu uspjeli pobjediti tremu i uvijek su se sasvim "zmotali" u ringu ,naravno nervozu su prenijeli na psa takoder pa je izlaganje izgledalo bas onako kako oni nisu htjeli.
Nismo svi rodeni za "nastupe" ,pa se sigurno sijecas i treme pred ispit u skoli ili kada si trebala nesto ispricati vecoj skupini ljudi ...uglavnom postoje ljudi kao uostalom i psi koji unatoc svoj svojoj ljepoti i kinoloskoj vrijednosti ne vole izlozbe i ne prezeniraju se nikako .
Ipak profesionalnog handlera osobno bi preporucila jedino ukoliko se on i pas poznaju i dobro zajedno komuniciraju ,sto znaci zapravo samo ukoliko taj handler trenira sa tvojim psom neko vrijeme izvan izlozaba ,a tek onda ga izlozi u ringu. isto tako nisam pristalica sistema das psa handleru dan prije izlozbe i on ga bez prisustva vlasnika psa odvede na izlozbu ,izlozi i vrati ....to mi nikako ne sjeda ,no ukoliko vlasnik psa dovede psa i uredi psa na izlozbenom prostoru i neposredno prije sudenja handler uzme psa ,to mi je nekako o.k.
Prije nego se odlucis na usluge profesionalnog handlera predlazem da vidis njegov nacin treninga -sto znaci trenira li po principu nagradivanja ili kaznjavanja psa ,koristi li sofisticirane metode koje prati uporaba tzv.klikera i drugih naprava . Smatram da izlozbe pasa ne treba pretpostaviti samom psu ,sto znaci treba uvijek imati na umu da je pas zivo bice ,a da su izlozbe sporedna stvar ,pa ukoliko pas nikako ne moze svladati strah ili nelagodu pri izlaganju ,ja ga ne bih na to prisiljavala.
U skladu s time mislim da se treningom na principu nagradivanja postizu daleko bolji rezultati bar kada govorimo o izlozbenom treningu jer takav trening motivira psa na zajednicku suradnju sa vodicem i najbitnije je da pas percipira zahtjeve ringa kao igru za koju ce biti jos i nagraden!
Tada ce se pas prezentirati sa vecom sigurnoscu u ringu ,dominantnim korakom i napetim izrazom lica sto je fantasticno i trazeno u izlozbenom krugu.
kao sto ste vjerojatno imali priliku vidjeti profesionalni handleri su gotovo uvijek odjeveni u odjela ,neizostavnu kosulju sa kravatom ,cime zapravo daju do znanja svima koji ih gledaju na izlozbama ( sucima ,izlagacima ili posjetiteljima) da obavljaju vazan posao ,a prema sucima kao i prema psima koje izlazu pokazuju respekt .Mozda zvuci "blesavo " ,no za profesionalne handlere izlozbe nisu tek hoby ,one su njihov posao od kojeg oni neovisno da li tokom radnog tjedna rade na drugom poslu ,takoder zive .Za razliku od nekih drugih ljudi kojima su izlozbe hoby ,i mogucnost za sretanje i druzenje sa drugim ljubiteljima pasa ,pa se tako i obuku ( casual) i sretni su nakon sto su cijeli tjedan morali biti odjeveni u skladu sa zahtjevima radnog mjesta na kojem rade.
Nemam nista protiv casual odjece ,stovise i sama se ugodnije u njoj osijecam ,no izlazuci pasmine koje ja izlazem shvatila sam da bez sakoa ne trebam uci u ring jer kvarim estetsku sliku .Naime uz savrseno ili gotovo savrseno izgrumanog psa jednostavno ne ide osoba odjevena u vestu ili majcu ,te tenisice. Osim sto kvari estetski dojam ima jos jedan nedostatak pri izlaganju patuljastih dugodlakih pasmina -dlaka u dodiru sa vasom vestom stvara elektricitet ,pa dlaka psa leti na sve strane .
No,ne vidim razloga zasto vodic psa ne bi odjenuo neku sportskiju varijantu ukoliko izlaze npr.njemackog ovcara sa kojim se u ringu trci ?!
U svakom slucaju treba obratiti paznju na izbor odjece za izlaganje psa ,naravno u skladu sa pasminom kuju izlazete.
Isto tako boja odjece ima znacajnu ulogu jer ona moze istaknuti psa ukoliko ste dobro izabrali ili moze psa staviti u drugi plan ,a vas istaknuti ukoliko ste ucinili los izbor glede boje odjece.
To otprilike znaci slijedece-ukoliko izlazete psa krem ili svjetlo zute boje ,nemojte odjenuti udarno narandasto-zutu odjecu ili izrazito zelenu ....ukoliko izazete tamno plavog psa ili sivog nije preporucljivo odjenuti odjecu iste boje osobito ukoliko je pas manje pasmine pa u stavu vodic treba kleknuti ili cucnuti uz psa .
Bila sam tri pt u ringu, i svaki put doslovno od panike, ciljala izlaz. Dobro da si na nogu nisam stala. Ko i***t.  |
Mozda da pokusas i ti proci neki osnovni trening samopouzdanja ,pa cak ukoliko te on u cijelosti ne oslobodi tvoje blokirajuce treme ,no biti ce dobro ukoliko ti pomogne opcenito u sigurnijoj komunikaciji sa vecom grupom ljudi .Nisi navela imas li cesto blokirajucu tremu i u kojim se situacijama ona kod tebe najcesce javlja?!
Naime svima je vjerujem poznata trema vezana uz skolu i ispitivanja ,no razlika izmedu blokirajuce treme i obicne treme je u tome sto ucenici sa obicnom tremom nakon sto udu na ispit i profesor im postavi pitanje ,oni zaboravljaju na tremu koja je do tog trena bila prilicno velika i bez problema i popratnih neugodnih pojava odgovore na pitanje ,dok je isto kod blokirajuce treme nemoguce jer u momentu kada se trebamo pokazati u najboljem svjetlu ma koliko se trudimo ,mi zakazemo i nicega sto smo naucili ne mozemo se vise sjetiti kao da je izbrisano iz naseg pamcenja. No ,nakon sto "opasna situacija" prode mi se ponovno svega naucenoga sjetimo i ljuti smo sami na sebe jer smo u vaznom trenu zakazali. Isto to se dogada nekim osobama u izlozbenom ringu ,no i u drugim znacajnim situacijama u zivotu kada okolina od osobe ocekuje puno . _________________ ******************************************************
Yorkies are not my whole life - Yorkies make my life whole! |
|
| Na VRH |
|
 |
Galba
Zlatni član

|
|
Arieta, svaka ti čast.
Text je super! _________________ If you'll not settle for anything less then your best, you'll be amazed what you can accomplish in your life |
|
| Na VRH |
|
 |
arieta
Forumski ovisnik

|
|
| Galba piše: | Arieta, svaka ti čast.
Text je super! |
hvala,najljepsa !
iskreno receno ,da je bar meni kada sam pocinjala sa izlaganjem netko dao jasne upute pa makar i ne u cijelosti tocne,ali bar da se za nesto uhvatim i da od nekuda startam .Ovako sam "skolu" prosla po principu pokusaj -pogreska sto isto nije lose ,ali je puno dugotrajniji put! _________________ ******************************************************
|
| Na VRH |
|
 |
anabela
Početnik

|
|
Evo malo naseg iskustva s izlozba...
Kada se ude u ring napravi se krug i sudac kaze da pse postavimo u stav.
Tada sudac svakom dode pojedinacno i zadaje vjezbu,najcesce je to gore-dolje.Pregledava zube.
Kada se vjezba napravi postavimo psa pred suca.
PAS MORA UVIJEK BITI IZMEDU HENDLERA I SUCA.
Eto idem cesto na izlozbe!To je bilo ukratko,ono najvaznije.
Ja kada ulazim u ring nemam treme niti malo.Ljudi mi se cude i nemogu vjerovat.
Ja sam to ovako shvatila:sto bude,bude i gotovo.
Moj pas nije za izlozbe,vise mi je zbog jh-a,pa se tamo vise tresem,al treme nema nikad.
Jedino je 1.izlozba,bila koooma!Totalka!
Eto..pozzz |
|
| Na VRH |
|
 |
Lyra
Početnik

|
|
Evo i mog iskustva:
Moja prva izlozba prosla je odlicno, cak sam dobila pohvalu od suca da sam izvrsno prezentirala psa. I sve je bilo bajno dok se na best in-u nije pojavila neka kujica za koju bi se dala kladit da se tjerala. Moj je biglic poceo na nju naskakivat i na njenog vlasnika (koja sramota)
Ali samo se on tako prema njoj ponasao. Valjda su oko nas bile same kujice.
Ugl. vuko je na sve strane,a da mi se ne odrgne, tako sam cvrsto drzala izlozbenu uzicu da su mi je ruka poplavila i jos me bolila slijedeca dva dana...
Nadam se da ce na slijedecoj izlozbi biti bolje. Samo me sad strah best in-a.  |
|
| Na VRH |
|
 |
Lyra
Početnik

|
|
moze mi netko objasnti u koji bi razred spadao pas od recimo 16 mj.
u razred mladih pasa (od 9-18mj.),u međurazred (od 15-24mj.) ili u otvoreni razred (od 15mj.)?
Sta onda biramo u koji cemo razred ili... |
|
| Na VRH |
|
 |
animal
Zlatni član

|
|
Lyra, kao što si i sama rekla - sa 16 mjeseci može u sva 3 razreda!
Samo to onda biraš prema svojoj potrebi. Npr. ako psu još fali neka titula u razredu mladih za zatvaranje šampionata, naravno da ćeš ga prijaviti u razred mladih...
Ako je pas već zatvorio mladi šampionat, može u otvoreni i međurazred, početi skupljati prve CAC titule... S tim da je onda bolje prijaviti ga u međurazred, jer se može dogoditi da je u otvorenima pas koji je dosta stariji i prema tome, vjerojatno i mnogo razvijeniiji. Baš iz tog razloga je i napravljen taj međurazred - za pse koji više nisu mladi, ali nisu još niti sasvim odrasli, tj. "ne mogu" se nositi sa konkurencijom starijih, razvijenijih pasa. _________________ www.hunters-enigma.hr |
|
| Na VRH |
|
 |
Lyra
Početnik

|
|
To me uvijek zbunjivalo
Hvala! |
|
| Na VRH |
|
 |
tonkabcc
Pričalica

|
|
svim!
Molila bi ako mi netko može reći koje sve titule mora imati jedan pas da bi mogao dobiti titulu šampiona? |
|
| Na VRH |
|
 |
arieta
Forumski ovisnik

|
|
Tonkabcc,
sve ovisi o kojoj zemloji je rijec ,pa se pravila razlikuju!
I naravno da li vas zanima mladi sampionat ili "ozbiljni" sampionat!
Za mladi sampionat vecine zemalja potrebna su 3 JR.CAC-a ( znaci 3 puta pas mora biti plasiran kao prvi u razredu mladih i osvojiti kod nas Prvak razreda mladih ,u inozemstvu junior cac- u koji ulaze psi u dobi od 9-18mjeseci) .
A,za pravi odrasli sampionat je u vecini EU zemalja potrebno skupiti 4 titule s time da od prve titule koju pas ne moze dobiti prije bar 15mj starosti pa do posljednje treba proci period od 1g i 1 dana i da minimalno 2 titule trebaju biti osvojene na internacionalnim izlozbama ,a ostale dvije mogu biti osvojene na nacionalnim ili specijalnim izlozbama !
I u nekim zemljama svaka titula treba biti osvojena kod drugog suca ,a u drugim zemljama je dozvoljeno da dvije od 4 ili 5 titula u Njemackoj budu realizirane kod istog suca.
Naravno da svako pravilo ima iznimke pa tako i ovdje....u SR Njemackoj je za sampionat potrebno sakupiti 5 titula ..u Italiji 6 sa time da je tamo potrebno imati minimalno 2 titule sa internacionalnih izlozbi ,2 sa nacionalnih i obvezno 2 sa specijalnih izlozbi !
Postoje i zemlje gdje je moguce u jedan vikend postati sampion ili ako je pas vec sampion neke druge zemlje osvajanjem titule u razredu sampiona postaje sampion i te druge zemlje ,no na takvim izlozbama konkurencija je jos veca svake godine jer svi jurimo za brzim sampionatom ,ali i za prestiznim titulama kao sto su recimo ch.Luxemburga ,ch.San Marina ,ch.Monaca.....iako nista manje ne vrijede sampionati koje pas realizira u duzem periodu ,kako sam gore navela kroz 1 g i 1 dan ....i na njim se daleko vise novaca potrosi !
Mi smo bas prije koji dan racunali u grubi da svaki sampionat (izuzev ch.HR koji je nama registriranima u Rh nesto malo povoljniji nego strancima) po psu kosta u najboljem slucaju sto znaci ako pas svaki puta pobijedi -prijava po psu recimo u Austriju ( jer je to neki prosjek ...buduci je Svicarska po prijavi 60-70€ ovisno o tome u kojem roku prijavljujete psa ,Luxemburg je skuplji isto i naravno svjetska i evropska izlozba imaju posebne tarife) 48€ po psu i po izlozbi x 4 izlozbe minimalno =192€ ....a onda na to treba uracunati put do izlozbe ,vinjete ,tunele ,gorivo ,nocenje ili 2 u hotelu sto je za 2 osobe oko 140€ minimalno za 2 noci pa navise ( recimo ako zelite "samo" u Splitu izlagati na 4 nocne izlozbe racunajte da je to u sezoni kada svi drapaju po nocenju izmedu 90€ -120€ sa doruckom pa navise ako ukljucite jos i samo 1 psa ,a vjerujem da rijetko koji uzgajivac ide na izlozbu samo sa 1 psom ,dakle i tu je trosak veci,a trebate ostati bar 5nocenja ako izlazete na sve 4 izlozbe ! Pa tko kaze onda da sampionat hrvatske nije skup !? )....+ neko jelo za 2 dana ....za dugodlake pasmine tu treba ubrojiti i kozmetiku koja se trosi .,a bez koje nemamo sta traziti na izlozbi ....a onda jos na izlozbama UVIJEK nam za oci zapnu neke super ponude pa i na to potrosimo ...a kada pas konacno skupi potrebne titule za sampionat ,onda jos u vecinu kinoloskih klubova da bi dobili potvrdu da je pas sampionat treba poslati ocjenske liste i kartice + uplatiti 30-4o€ opet ovisno o zemlji .
Skup je to hobi ...ali nemojte reci mojoj mami ...ha,haaaaaaaa,...a sada salu na stranu ...koji hobi ne kosta? _________________ ******************************************************
|
| Na VRH |
|
 |
tekel
Pričalica

|
|
| za chhr ukinuto je vremenski period od jedne godine između dvije kanditature, ima obavijest na stranici hks-a |
|
| Na VRH |
|
 |
|
|
Ne možete poslati novu temu Ne možete odgovoriti na temu Ne možete urediti Vaše poruke Ne možete brisati poruke Ne možete glasovati na anketama
|
|