| Vidi prethodnu temu :: Vidi slijedeću temu |
| Autor |
Poruka |
...atta...
Početnik

|
|
Molim vas ako netko ima neko rjesenje, ja vise stvarno ne znam sto da radim!
Dakle, radi se o moje 2 kujice. Jednu imam vec 9 godina, druga je dosla prije cca 2 mjeseca. Uz njih je i jedan decko kojeg imam 2 i pol godine. S njim nema nikakvih problema, nego je ova starija kuja pocela napadat ovu novu. I to jako ozbiljno! Ne potuku se one onak cisto reda radi, nego ju starija zgrabi za vrat i trese, ova mala cvili, jedva ih rastavim! Zao mi je jako male, uzasno se vezala uz mene! I ne zelim je dat ali cini mi se da nemam drugog izbora.
Te njihove svade postaju sve cesce! Dok nema nikog uz njih, sve je ok, a cim se netko pojavi ova podivlja.
Do prije par tjedana je sve bilo super, zajedno su se igrale, spavale, mala ju je stalno pratila. Kaj joj je sad doslo, stvarno neam pojma. |
|
| Na VRH |
|
 |
ismarvet
Moderator

|
|
| rekao bi da je to tipicni znak ljubomore... kuje je mirna dok je sama sa njom i prije je sa mladom bilo sve ok... vjerovatno si zapostavila stariju kuju te joj se ona sad sveti... s obzirom da to nije bezvezna tuca onda ti kritika prema starijoj kuji je neophodna... jednostavno je dobro pohvali kad je u dobrim odnosima sa mladom a isto tako iskritikuj kad se tuku... |
|
| Na VRH |
|
 |
MissLeia
Početnik

|
|
Psi nisu ljudi te ne osjete ljubomoru ni zelju za osvetom.
Malo je tesko reci u cemu je problem tacno, jer ne znam detalje. Kazes da je novi pas 'mali'. Da li je stene ili je mala pasmina? Koliko je jednom i drugom psu?
Problem je vjerovatno u dominantnosti. Kao starija zenka, ona je dominantan pas i vjerovatno se osjeca ugrozenom od novog cuke.
To moraju rijesiti sami sa sobom, tj taj 'pack order'. Ti ne smijes nagradjivati, niti ruziti. Trebas samo uskociti kao glavni alfa, ako bas bude potrebno. Ako im ti sve vrijeme odredjujes kako da se ponasaju, neces nista rijestiti, jer se oni izmedju sebe nece moci dogovoriti i u najgorem slucaju, cim tebe ne bude, bit ce velike frke.
Pretpostavljam, stvar je u tome, ta zenka zeli biti i ostati dominantna, a iz nekoga razloga ne moze. Kad uspostavi 'vodstvo', 'malog' cuku vise nece napadati. |
|
| Na VRH |
|
 |
ismarvet
Moderator

|
|
pozdrav,
mislim da grijesis... slazem se da nemaju zelju za osvetom ali itekako osjete ljubomoru... ne samo psi vec inace mislim za zivotinje koje su domestifikovane jer izmedju ostalog mogu potvrditi to i za konje jer radim s njima...
mnoge kuje, i opcenito psi, kad uspostavljaju autoritet nad drugim psima nemaju "osjecaj"/"granicu" kako i dokle to uraditi.... dakle, po pravilu kod uspostavljanja autoriteta, u ovom slucaju, kuja ce "povaliti" drugu kuju i nece joj dati da se pomakne dok se druga ne smiri... njena reakcija ce biti rezanje ili blagi ujedi... to je normalna reakcija... kod pasa koji nemaju razvijen taj nacin uspostavljanja autoriteta se moze desiti problem... u vidu da ce pretjerati te bezveze nanijeti teze ili lakse ozljede drugom psu... narocito ukoliko je u pitanju dosta mladji pas... za takvo nesto nema sanse da se moze to zasnivati na obicnom "pack order"-u jer ce mladji ili biti unakazen ili mrtav... s tim argumentom sam naveo da se treba iskritikovati stariji pas jer ne vidim drugi nacin za sprecavanje navedenog... ukoliko nije problem da mi objasnis kako, bez nagrade/kritike, reagovati kao alfa clan ukoliko do ovog dodje? jer i u psecem/vucijem coporu alfa muzijak reaguje napadom na napadaca sto u nasem svijetu je kritika...
i da napomenem, prema onome kako sam ja shvatio, kuja napada samo kad je vlasnik tu... kad su same sve je uredu... jer ono o osveti sto sam spomenuo je cisto formalno napisano...
veliki pozdrav i hvala sto si se javila... cijenim svacije misljenje...  |
|
| Na VRH |
|
 |
MissLeia
Početnik

|
|
Zdravo i tebi. Sigurna sam da ne grijesim. Ljudi od pasa prava ljude, tako ocigledno i ti. Psi ne mogu osjetiti ljubomoru jer imaju skroz drugi nacin razmisljanja. Oni su zivotinje koje koriste instinkt i neke emocije (koje ni blizu nisu tako kompleksne kao ljudske), ali primarno instinkt. Reakciju koju ti nazivas ljubomorom je obicno ispoljavanje dominantnosti. Pas misli da posjeduje vlasnika, te ne zeli drugog psa pored njegovog vlasnistva.
Sto se tice problema sa zenkama, treba vise informacija. Naivno je misliti da se moze odmah odgovoriti bez bitnih informacija. Dakle, dok clan ne odgovori, pisem samo sta pretpostavljam da bi moglo biti.
ukoliko nije problem da mi objasnis kako, bez nagrade/kritike, reagovati kao alfa clan ukoliko do ovog dodje? jer i u psecem/vucijem coporu alfa muzijak reaguje napadom na napadaca sto u nasem svijetu je kritika...
Ne mislim da je gazdarica alfa, tako da nista nece postici nagradjivanjem ili ruzenjem. Moze samo zakomplikovati stvar. Da imaju striktno postavljen rang, taj stariji pas nebi imao potrebu dokazivati se i da stvarno zeli povrijediti manjeg psa, gledao bi ga ko metu i u momentu kada je siguran i sam, napao bi ga. S druge strane da je gazdarica stvarno alfa, sigurno se nebi ovo desilo, i ako da, nebi ovoliko trajalo. Bilo bi sve rjeseno u jednoj pack svadji. Kuja napada samo kad je vlasnik tu, onda je do vlasnika, a ne do psa.
Samo me interesuje kako clan zna da stariji pas ne napada mladjeg, ako nije sa njima? |
|
| Na VRH |
|
 |
ismarvet
Moderator

|
|
pa mozda gleda kroz prozor kad su oni pusteni... e sad mi treba drugo objasnjenje: s obzirom da vlasnica nije alfa (sto se itekako da primjetiti) kako ce ona bez kritike napraviti sebi mjesto? kao sto sam vec jednom spomenuo kritika/tuca (u psecem zivotu) je neizbjezna za to...
Pas misli da posjeduje vlasnika, te ne zeli drugog psa pored njegovog vlasnistva.
ukoliko se ovo ne moze nazvati ljubomorom onda je posesivnost... a i to je emocionalno stanje...
hvala na odgovoru i ne bi volio da se nesto uvrijedis sto ti proturijecim ali volim razmjenu misljenja...
lijep pozdrav |
|
| Na VRH |
|
 |
MissLeia
Početnik

|
|
Da li gleda kroz prozor ili ne mozemo samo nagadjati jer vlasnik nije odgovorio.
Ja nisam rekla da ne treba kritikovati nikako, nego ako sad odjednom odluci biti alfa u sred njihove svadje, moze se desiti da izvuce deblji kraj. Kritikovanje i stavljanje u alfa poziciju treba da pocne cim prije i da traje konstantno, ne samo u situacijama kada nastane problem.
| Citiraj: | Pas misli da posjeduje vlasnika, te ne zeli drugog psa pored njegovog vlasnistva.
ukoliko se ovo ne moze nazvati ljubomorom onda je posesivnost... a i to je emocionalno stanje... |
Upravo to i kazem. Nikada nisam rekla da nemaju emocije, samo nemaju ljudske emocije. Posesivnost je nastala usljed alfa ponasanja gdje si pas daje za pravo da posjeduje nekoga ili nesto. Dakle, to nije ljubomora.
Nije nikakav problem, ne vidim zasto bi se uvrijedila.
Pozdrav |
|
| Na VRH |
|
 |
ljaksic4
Brbljivac

|
|
mislim da bi bilo jako poucno da pronade stranicu od dog whispera cesar millan ........mislim da bi mogla dobiti par dobrih savjeta pogleda li koji njegov video ..............dovoljno je u google ukucati cesar millan i pogledati njegove metode kod ovakvih problema i pokusati ......srteno _________________ malisa |
|
| Na VRH |
|
 |
|
|
Ne možete poslati novu temu Ne možete odgovoriti na temu Ne možete urediti Vaše poruke Ne možete brisati poruke Ne možete glasovati na anketama
|
|