Svijet ljubimaca
Početna - Forum - Foto album - Linkovi - Traži - Česta pitanja (FAQ) - REGISTRACIJA - PRIJAVA
WEIMARANER-Vajmarski ptičar (Standard pasa i ponašanje)

 
Pošaljite novu temu   Odgovor na temu    Forum -> Pseće pasmine Ispis na printer
Vidi prethodnu temu :: Vidi slijedeću temu  
Autor Poruka
Sanja

Moderator
Moderator


Poruke: 2670
Registriran: 24 Tra 2003Lokacija: Zagreb

PorukaPoslano: Ponedjeljak 06.02.2006. 13:40    Subject: WEIMARANER-Vajmarski ptičar (Standard pasa i ponašanje) Odgovor sa citatom

Dugodlaki vajmarski ptičar ( Weimaraner,langhaar )

Srednje je velik, lijepo oblikovan i žilav lovački pas vrlo zamjetljive boje krzna.. Glava je masivna, s dugim nosnim dijelom. Kod ženki je nježnija nego kod mužjaka. Gubica je skoro okrugla. Usnice su boje mesa, njuška tamnija koja prelazi u sivkastu. Oči su kod mladunčadi plavkaste, a kasnije postanu svjetle do boje jantara. Uši su široke i prilično duge. Vrat je bez podvoljka, mišićav, skoro okrugao. Prsa su jaka, mada ne preširoka. Duga leđa su karakteristična. Rep je kod kratkodlakih kupiran na polovicu, a kod dugodlakih su odstranjena samo dva ili tri kralješka. Kod svih načina kretanja korak je dug, u galopu radi duge skokove, u kasu se ljulja. Dlaka je mekana i duga, s poddlakom ili bez nje. Može biti glatka ili valovita, Duža je na stražnjoj strani prednjih udova, a na zadnjim su udovima hlače. Na repu je zastavica. Dlaka se potpuno razvije tek nakon dvije godine. Visina mužjaka - od 62 do 67, ženke - od 59 do 63.Vajmarski ptičar je posebnost među ptičarima, ne samo zbog neuobičajene boje, već i zato jer je hubertoidnog tipa, a to je sličnost s bloodhoundom. Izgledom ga možemo lako uspoređivati s još nekim pasminama goniča ili s hanoverskim krvosljednikom. Njegova ljepota je "kriva" što je u Americi to isključivo pas pratilac. Uzgajaju ga samo radi ljepote, dok je u Europi gotovo svaki vajmarski ptičar lovački pas.Njegov posao u lovu je posao nakon odstrijela. Odličan je tragač na krvnom tragu. Nepogrešivo markira i radi i u vodi. Tamanitelj je glodavaca i prilično je oštar prema ljudima. Prema članovima svog "čopora" je nenasrtljiv. Njegove radne sposobnosti i sposobnost učenja su velike. Dugodlakog vajmarskog ptičara nije dozvoljeno križati s kratkodlakim. Jako je izdržljiv i otporan. Doživi starost oko 10 godina
_________________
Čovjekova je duša onakva kakvo je njegovo ophođenje prema životinjama !!!


Posljednji put uredio Sanja dana Ponedjeljak 06.02.2006. 13:46, ukupno je uređeno 2 puta
Na VRH
Sanja

Moderator
Moderator


Poruke: 2670
Registriran: 24 Tra 2003Lokacija: Zagreb

PorukaPoslano: Ponedjeljak 06.02.2006. 13:41    Subject: Odgovor sa citatom

Kratkodlaki vajmarski ptičar ( Weimaraner;kurzhaar )

Kratkodlaki i dugodlaki vajmarski ptičar razlikuju se samo po dlaci.Srednje je velik, lijepo oblikovan i žilav lovački pas vrlo zamjetljive boje krzna. Glava je masivna, s dugim nosnim dijelom. Kod ženki je nježnija nego kod mužjaka. Gubica je skoro okrugla. Usnice su boje mesa, njuška tamnija koja prelazi u sivkastu. Oči su kod mladunčadi plavkaste, a kasnije postanu svjetle do boje jantara. Uši su široke i prilično duge. Dlaka je kratka i čvrsta, glatka i priljubljena. Poddlake ima malo ili je uopće nema. Boja: srebrna, srnasto ili mišje siva, moguće su i nijanse. Visina - od 59 do 70 cm, težina - od 23 do 28 kg. Kratkodlakog vajmarskog ptičara su nekada uzgajali skoro isključivo u Thurengenu. Odličan je tragač, koristan i za traženje pogođene divljači. Sadašnje ime nastalo je u zadnjoj trećini XIX. stoljeća. Pasmina ga je dobila po velikom knezu Karlu Augustu Weimarskom (1757-1828.), koji je lovio s kratkodlakim, svijetlim psima, moguće i sivim. Prvo društvo za uzgoj čistokrvnih kratkodlakih vajmarskih ptičara srebrno sive boje bilo je utemeljeno 1897. godine.Vodljiv je, ima izrazito razvijen lovački nagon, temperamentan je i primjeren za život u obitelji. Dobro se osjeća u kući, ima razvijen i obrambeni nagon. To ne smijemo razumijeti pogrešno - iako može živjeti u kući, uz obitelj, kratkodlaki vajmarski ptičar nije obiteljski, već lovački pas. Za uzgoj se koriste samo psi koji završe određene lovačke radne ispite i ispit za obrambeni rad.
_________________
Čovjekova je duša onakva kakvo je njegovo ophođenje prema životinjama !!!
Na VRH
Jana 10

Forumski ovisnik
Forumski ovisnik


Poruke: 406
Registriran: 07 Velj 2010Lokacija: Srbija

PorukaPoslano: Četvrtak 08.07.2010. 11:25    Subject: Odgovor sa citatom

STANDARD

VAJMARSKI PTIČAR [FCI No. 99]
Originalni naziv rase: WEIMARANER
Zemlja porekla: NEMAČKA
Sekcija: 1
Podsekcija: 11


Kratak istorijski pregled: O postanku vajmarskog ptičara postoje brojne teorije. Jedino je pouzdano da je vajmaranac, koji je tada još puno krvi pasa terača, već u prvoj polovini 19. veka držan na dvorcu u Vajmaru. Sredinom veka, sa početkom čistog uzgoja, ležao je uzgoj gotovo isključivo u rukama, profesionalnih lovaca i šumara u srednjoj Nemačkoj, okrenuti gotovo samo ka radu, pre svega u okolini Vajmara i Tiringena. Kada su prošli dani terača, ovi psi su ukršteni sa prepeličarima i sa ovim psima, križancima, nastavljen je uzgoj. Tek oko 1890. otpočeo je planski uzgoj i upis u rodovnu knjigu.

Pored kratkodlakog vajmaranca pojavio se krajem prošlog veka, mada samo pojedinačno, i dugodlaka varijanta. Vajmaraner je tokom upisivanja u rodovnu knjigu uzgajan čisto, on je u suštini slobodan od ukrštanja sa drugim rasama, pre svega ostao je bez poentera. Na taj način vajmaranac je najstarija nemačka rasa ptičara koja se gotovo 100 godina čisto gaji.

Opšti izgled: Srednje velik do velik radno upotrebljiv lovački pas. Prikladan radni tip, lepog oblika, žilav sa snažnom muskulaturom. Mužjaci u tipu ženke treba da budu isključeni.

Značajne proporcije: Dužina tela prema visini grebena je 12:11. Proporcija glave: od vrha nosa do početka čela nešto duže nego odatle do potiljne kosti. Prednje noge: dužina od lakta do sredine došaplja apribližno je ista razdaljini od lakta do grebena.

Ponašanje i karakter: Svestran, lako vodljiv, čvrste naravi i pasionirani lovački upotre- bljiv pas sa sistematskim i izdržljivim traženjem, ipak nije preterano temperamentan. Nosna pečurka primetno dobra. Oštar na grabežljivce i divljač, takođe i na ljude, ali ipak nije agresivan. Pouzdan u markiranju i radu u vodi. Primetna sklonost ka radu posle pucnja.

Glava: Gornji deo: u harmoniji prema veličini tela i ličnom delu. Kod mužjaka šira nego kod ženki, ipak kod oboje odnos širine gornjeg dela glave prema ukupnoj dužini glave stoji u dobroj proporciji. Po sredini čela udubljenje. Potiljna kost blago do srednje izražena. Iza očiju jasno izražene jagodične kosti. Stop neznatan.

Lični deo: nosna pečurka velika, stoji iznad vilice. Obojena tamnom bojom mesa, unazad prelazi u sivu boju. Njuška duga, a osobito kod mužjaka. Iz profila gotovo oštrih ivica. Nosnik ravan, često nešto ispupčen, nikada ulegnut.

Usne: srednje preklapajuće, one su kao i nepce boje mesa Mali usni nabori.

Vilice: snažne.

Obrazi: mišićavi i jasno izraženi. „Suva" glava.

Zubalo: pravilno i snažno, makazasto.

Oči: boje ćilibara, tamnije do svetlije, inteligentnog izraza. Kod štenadi su nebo plave boje. Okrugle, blago koso postavljene. Kapci dobro priležu.

Uši: široke i prilično duge, dopiru do ugla usana. Visoko i usko usađene, na dole su špicasto zaobljene. Pri pozornosti psa blago napred upravljene. Naborane.

Vrat: Plemenito nošen, gornja profilna linija zaobljena. Mišićav, gotovo okrugao, nije kratak, suv. Ka plećkama se pojačava i harmonično prelazi u grudi i leđnu liniju.

Telo

Gornja linija: od zaobljene linije vrata, preko dobro izraženog grebena prelazi u rela- tivno duga, čvrsta leđa.

Greben: dobro izražen.

Leđa: čvrsta i mišićava, bez ulegnuća. Nisu nadgrađena. Nešto duža leđa su svojstvena rasi i nisu greška.

Sapi: karlica duga i srednje koso postavljena.

Grudi: snažne, ali ne preterano široke, sa zadovoljavajućom dubinom - dopiru do laktova - i zadovoljavajućom dužinom. Dobro zaobljene, bez bačvastog oblika, sa dugim rebrima. Predprsje dobro izraženo.

Stomačna linija: blago podižuća, ali stomak nije prikupljen.

Rep: Koren repa nešto niži od leđne linije nego što je to kod drugih srodnih rasa. Rep je snažan i dobro odlakan. Obešen u mirovanju, pri povećanoj pozornosti ili pri radu nošen vodoravno ili višlje.

Noge

Prednje noge: „visoke", žilave, ravne i paralelne, ali nisu postavljene široko.

Plećke: duge i kose, dobro priležuće. Snažno mišićave. Dobar ugao između plećke i nadlaktice.

Nadlaktica: koso postavljena, dovoljno duga i snažna.

Laktovi: slobodni i ravno postavljeni, niti na unutra niti napolje usmereni.

Podlaktica: duga, ravna.

Šaplje: snažno, napeto.

Došaplje: žilavo, blago koso postavljeno.

Šape: zatvorene i snažne. Stoje ravno prema sredini tela. Prsti zaobljeni. Duži srednji prsti su rasna odlika i nisu mana. Nokti svetio do tamno braon obojeni. Jastučići dobro pigmentisani, jedri.

Zadnje noge: „visoke", žilave odnosno dobro mišićave. Paralelno postavljene, nisu okrenute ni napolje ni unutra.

Butina: dovoljno duga, snažna i dobro mišićava.

Koleno: snažno, napeto.

Potkolenica: duga, tetiva jasno isturena napred.

Skočni zglob: snažan, napet.

Došaplje: krepko, gotovo vertikalno.

Šape: zatvorene i snažne, bez zaperaka. Kao prednje.

Kretanje: U svim vidovima osvaja prostor, gipko. Prednje i zadnje noge paralelne. Skok u galopu dug i ravan. U kasu leđa ostaju ravna. Ravanisanje je nepoželjno. ;

Koža: Snažna, dobro, ali ne previše priležuća.

Dlaka

Kratkodlaki: kratka (ali duža i gušća nego kod većine srodnih rasa) snažna, veoma gusta, ravno priležuća pokrovna dlaka. Bez ili sa neznatnom podlakom.

Dugodlaki: meka, duga pokrovna dlaka sa ili bez podlake. Ravna ili blago talasasta. Dlaka na korenu ušiju duža, a na vrhovima ušiju dozvoljena je somotasta dlaka. Dužina dlake na strani 3-5 cm, a na donjoj strani vrata, predprsju i stomaku većinom nešto duža. Dobre perjanice i pantalone, pri tome na dole nešto kraće. Rep dobro obojen. Prostor između prstiju dobro odlakan. Dlaka na glavi je kraća. Oštra dlaka sa srednje dugom, gustom i priležućom pokrovnom dlakom, gustom podlakom i srednje izraženim perjanicama i pantalonama pojavljuju se kod „mešanih" pasa.

Boja: Srebrno,rdjavo ili mišje siva kao i prelazi između ovih tonova. Glava i uši često nešto svetlije. Bele oznake dozvoljene su u ograničenoj veličini samo na grudima i prstima. Slučajno se na sredini leđa može naći, više ili manje izražena, tamna jeguljasta pruga. Psi sa izraženim crveno-žutim paležom smeju dobiti najveću ocenu „dobar". Braon palež je teška mana.

Veličina i težina: Mužjaci 59-70 cm (idealno 62-67 cm), ženke 57-65 cm (idealno 59-63 cm). Težina mužjaka je 30-40 kg, ženki 25-35 kg.

N.B. Mužjaci moraju imati dva, normalno razvijena, u skrotum spuštena testisa.
_________________
Mog psa mozete videti ovde:

http://svijet-ljubimaca.com/forum/viewtopic.php?t=24161
Na VRH
Majaa

Početnik
Početnik


Poruke: 6
Registriran: 05 Kol 2010
PorukaPoslano: Četvrtak 05.08.2010. 18:44    Subject: Odgovor sa citatom

Jana 10 piše:
STANDARD

VAJMARSKI PTIČAR [FCI No. 99]
Originalni naziv rase: WEIMARANER
Zemlja porekla: NEMAČKA
Sekcija: 1
Podsekcija: 11


Kratak istorijski pregled: O postanku vajmarskog ptičara postoje brojne teorije. Jedino je pouzdano da je vajmaranac, koji je tada još puno krvi pasa terača, već u prvoj polovini 19. veka držan na dvorcu u Vajmaru. Sredinom veka, sa početkom čistog uzgoja, ležao je uzgoj gotovo isključivo u rukama, profesionalnih lovaca i šumara u srednjoj Nemačkoj, okrenuti gotovo samo ka radu, pre svega u okolini Vajmara i Tiringena. Kada su prošli dani terača, ovi psi su ukršteni sa prepeličarima i sa ovim psima, križancima, nastavljen je uzgoj. Tek oko 1890. otpočeo je planski uzgoj i upis u rodovnu knjigu.

Pored kratkodlakog vajmaranca pojavio se krajem prošlog veka, mada samo pojedinačno, i dugodlaka varijanta. Vajmaraner je tokom upisivanja u rodovnu knjigu uzgajan čisto, on je u suštini slobodan od ukrštanja sa drugim rasama, pre svega ostao je bez poentera. Na taj način vajmaranac je najstarija nemačka rasa ptičara koja se gotovo 100 godina čisto gaji.

Opšti izgled: Srednje velik do velik radno upotrebljiv lovački pas. Prikladan radni tip, lepog oblika, žilav sa snažnom muskulaturom. Mužjaci u tipu ženke treba da budu isključeni.

Značajne proporcije: Dužina tela prema visini grebena je 12:11. Proporcija glave: od vrha nosa do početka čela nešto duže nego odatle do potiljne kosti. Prednje noge: dužina od lakta do sredine došaplja apribližno je ista razdaljini od lakta do grebena.

Ponašanje i karakter: Svestran, lako vodljiv, čvrste naravi i pasionirani lovački upotre- bljiv pas sa sistematskim i izdržljivim traženjem, ipak nije preterano temperamentan. Nosna pečurka primetno dobra. Oštar na grabežljivce i divljač, takođe i na ljude, ali ipak nije agresivan. Pouzdan u markiranju i radu u vodi. Primetna sklonost ka radu posle pucnja.

Glava: Gornji deo: u harmoniji prema veličini tela i ličnom delu. Kod mužjaka šira nego kod ženki, ipak kod oboje odnos širine gornjeg dela glave prema ukupnoj dužini glave stoji u dobroj proporciji. Po sredini čela udubljenje. Potiljna kost blago do srednje izražena. Iza očiju jasno izražene jagodične kosti. Stop neznatan.

Lični deo: nosna pečurka velika, stoji iznad vilice. Obojena tamnom bojom mesa, unazad prelazi u sivu boju. Njuška duga, a osobito kod mužjaka. Iz profila gotovo oštrih ivica. Nosnik ravan, često nešto ispupčen, nikada ulegnut.

Usne: srednje preklapajuće, one su kao i nepce boje mesa Mali usni nabori.

Vilice: snažne.

Obrazi: mišićavi i jasno izraženi. „Suva" glava.

Zubalo: pravilno i snažno, makazasto.

Oči: boje ćilibara, tamnije do svetlije, inteligentnog izraza. Kod štenadi su nebo plave boje. Okrugle, blago koso postavljene. Kapci dobro priležu.

Uši: široke i prilično duge, dopiru do ugla usana. Visoko i usko usađene, na dole su špicasto zaobljene. Pri pozornosti psa blago napred upravljene. Naborane.

Vrat: Plemenito nošen, gornja profilna linija zaobljena. Mišićav, gotovo okrugao, nije kratak, suv. Ka plećkama se pojačava i harmonično prelazi u grudi i leđnu liniju.

Telo

Gornja linija: od zaobljene linije vrata, preko dobro izraženog grebena prelazi u rela- tivno duga, čvrsta leđa.

Greben: dobro izražen.

Leđa: čvrsta i mišićava, bez ulegnuća. Nisu nadgrađena. Nešto duža leđa su svojstvena rasi i nisu greška.

Sapi: karlica duga i srednje koso postavljena.

Grudi: snažne, ali ne preterano široke, sa zadovoljavajućom dubinom - dopiru do laktova - i zadovoljavajućom dužinom. Dobro zaobljene, bez bačvastog oblika, sa dugim rebrima. Predprsje dobro izraženo.

Stomačna linija: blago podižuća, ali stomak nije prikupljen.

Rep: Koren repa nešto niži od leđne linije nego što je to kod drugih srodnih rasa. Rep je snažan i dobro odlakan. Obešen u mirovanju, pri povećanoj pozornosti ili pri radu nošen vodoravno ili višlje.

Noge

Prednje noge: „visoke", žilave, ravne i paralelne, ali nisu postavljene široko.

Plećke: duge i kose, dobro priležuće. Snažno mišićave. Dobar ugao između plećke i nadlaktice.

Nadlaktica: koso postavljena, dovoljno duga i snažna.

Laktovi: slobodni i ravno postavljeni, niti na unutra niti napolje usmereni.

Podlaktica: duga, ravna.

Šaplje: snažno, napeto.

Došaplje: žilavo, blago koso postavljeno.

Šape: zatvorene i snažne. Stoje ravno prema sredini tela. Prsti zaobljeni. Duži srednji prsti su rasna odlika i nisu mana. Nokti svetio do tamno braon obojeni. Jastučići dobro pigmentisani, jedri.

Zadnje noge: „visoke", žilave odnosno dobro mišićave. Paralelno postavljene, nisu okrenute ni napolje ni unutra.

Butina: dovoljno duga, snažna i dobro mišićava.

Koleno: snažno, napeto.

Potkolenica: duga, tetiva jasno isturena napred.

Skočni zglob: snažan, napet.

Došaplje: krepko, gotovo vertikalno.

Šape: zatvorene i snažne, bez zaperaka. Kao prednje.

Kretanje: U svim vidovima osvaja prostor, gipko. Prednje i zadnje noge paralelne. Skok u galopu dug i ravan. U kasu leđa ostaju ravna. Ravanisanje je nepoželjno. ;

Koža: Snažna, dobro, ali ne previše priležuća.

Dlaka

Kratkodlaki: kratka (ali duža i gušća nego kod većine srodnih rasa) snažna, veoma gusta, ravno priležuća pokrovna dlaka. Bez ili sa neznatnom podlakom.

Dugodlaki: meka, duga pokrovna dlaka sa ili bez podlake. Ravna ili blago talasasta. Dlaka na korenu ušiju duža, a na vrhovima ušiju dozvoljena je somotasta dlaka. Dužina dlake na strani 3-5 cm, a na donjoj strani vrata, predprsju i stomaku većinom nešto duža. Dobre perjanice i pantalone, pri tome na dole nešto kraće. Rep dobro obojen. Prostor između prstiju dobro odlakan. Dlaka na glavi je kraća. Oštra dlaka sa srednje dugom, gustom i priležućom pokrovnom dlakom, gustom podlakom i srednje izraženim perjanicama i pantalonama pojavljuju se kod „mešanih" pasa.

Boja: Srebrno,rdjavo ili mišje siva kao i prelazi između ovih tonova. Glava i uši često nešto svetlije. Bele oznake dozvoljene su u ograničenoj veličini samo na grudima i prstima. Slučajno se na sredini leđa može naći, više ili manje izražena, tamna jeguljasta pruga. Psi sa izraženim crveno-žutim paležom smeju dobiti najveću ocenu „dobar". Braon palež je teška mana.

Veličina i težina: Mužjaci 59-70 cm (idealno 62-67 cm), ženke 57-65 cm (idealno 59-63 cm). Težina mužjaka je 30-40 kg, ženki 25-35 kg.

N.B. Mužjaci moraju imati dva, normalno razvijena, u skrotum spuštena testisa.


Izvinite dali mozete da mi pomognete.Dobila sam stene na poklon i mislim da je vajmarski pticar.Evo ja cu da stavim sliku pa ako znate pomozite mi.
Na VRH
Prikaži prethodne poruke:   
Pošaljite novu temu   Odgovor na temu    Forum -> Pseće pasmine Vrijeme: (CET) Zagreb, Rome, Paris
Pošalji članak na email

Strana 1 od 1

 
Idi na:  
Ne možete poslati novu temu
Ne možete odgovoriti na temu
Ne možete urediti Vaše poruke
Ne možete brisati poruke
Ne možete glasovati na anketama


Opći uvjeti korištenja foruma
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Barca