| Vidi prethodnu temu :: Vidi slijedeću temu |
| Autor |
Poruka |
Mazac
Pričalica

|
|
Naišla sam na jednu stranicu (Druga Prilika: http://www.drugaprilika.com/main.asp?id=101 ) u kojoj su pasmine pasa poredane po pameti, brzini učenja... Zanima me što vi mislite koliko se može pouzdati u tablicu? Ja imam pudlu, istina je da jako brzo uči, ali još znam jednog Ši cu-a i on je vrlo pametan, a prema popisu je na 70. mjestu...
Znam da nitko ne uzima psa zbog njegove pameti, pitam samo iz znatiželje, koliko brzo uče vaši psi i što mislite o popisu? Ja iskreno mislim da je svaki pas pametan, i da vaš način učenja naredbi psa, ovisi koliko brzo će on naučiti naredbu.
Evo, sve točno skopirano sa stranice Druga Prilika:
KOJE SU PASMINE NAJPAMETNIJE
Vaš pas – bio on/ona Fido, Rex, Astra, Nera... dio je vaše obitelji i vaš najbolji prijatelj. Nije ni potrebno isticati koliko ste povezani sa njim i kako Vam je on/ona najljepši i najpametniji – kad stvarno je!
No, puste li se emocije i subjektivno gledanje na stranu – postavlja se pitanje: a koja je pasmina stvarno najpametnija? Na to pitanje pokušali su sa znanstvenog aspekta odgovoriti dreseri i instruktori za obuku pasa koji su u SAD-u i Velikoj Britaniji proveli istraživanje na specifičnom uzorku od gotovo 100 pasmina. Rezultate su podijelili u 6 kategorija, ovisno o stupnju razumijevanja i izvršavanja naredbi.
Pogledajte na kojem bi mjestu završio vaš ljubimac. Naravno, to je samo okvirno istraživanje i nikako ne bi smjeli niti pomisliti kako vaš pas nije dovoljno pametan! Vi to znate najbolje!
Najpametniji psi 1-10
Razumijevanje novih naredbi: u manje od 5 pokušaja
Izvršavanje prve naredbe: 95% uspješnosti
1. graničarski koli
2. pudl
3. njemački ovčar
4. zlatni retriver
5. doberman
6. šetlandski ovčar
7. labrador retriver
8. papijon
9. rotvajler
10. australijski ovčarski pas
Izvrsni radni psi 11-26
Razumijevanje novih naredbi: 5 do 15 pokušaja
Izvršavanje prve naredbe: 85% uspješnosti
11. velški korgi pembruk
12. patuljasti šnaucer
13. engleski špringer španijel
14. belgijski ovčar – tervuren
15. šiperka
16. škotski ovčar
17. njemački kratkodlaki ptičar
18. ravnodlaki retriver + srednji šnaucer
19. epanjel breton
20. koker španijeli
21. vajmarski ptičar
22. belgijski ovčar – malinoa + bernski planinski pas
23. pomerijanac
24. irski vodeni španijel
25. vižla
26. velški korgi kardigan
Iznadprosječni radni psi 27 - 39
Razumijevanje novih naredbi: 15 – 20 ponavljanja pokušaja
Izvršavanje prve naredbe: 70% uspješnosti
27. chesapeake bay retriver + puli + jorkširski terijer
28. veliki šnaucer
29. erdel terijer
30. graničarski terijer + briard
31. velški špringer španijel
32. manchester terijer
33. samojed
34. njufaundlender + australijski terijer + američki stafordski terijer + gordon seter + bradati koli
35.kern terijer + irski seter
36. norveški elkhound
37. svilenkasti terijer + mnijaturni pinč + engleski seter + faraonski pas + klumber španijel
38. norvič terijer
39. dalmatiner
Prosječni radni psi 40 - 54
Razumijevanje novih naredbi: 25 – 40 ponavljanja
Izvršavanje prve naredbe: 50% uspješnosti
40. irski mekodlaki pšenični terijer + bedlington terijer + kratkodlaki foksterijer
41. irski vučji hrt
42. kuvasz
43. saluki – perzijski hrt + pointer
44. kavalir king Charles španijel + njemački oštrodlaki ptičar
45. sibirski husky + bišon
46. tibetski španijel + engleski hrt
47. zapadnoškotski bijeli terijer + škotski jelenji hrt
48. bokser + njemačka doga
49. jazavčari + stafordski bulterijer
50. aljaški malamut
51. vipet + šar-pei + oštrodlaki foksterijer
52. rodezijski riđbek
53. velški terijer + irski terijer
54. boston terijer + akita
Osrednji radni psi 55-69
Razumijevanje novih naredbi: 40 do 80 ponavljanja
Izvršavanje prve naredbe: 30% uspješnosti
55. skaj terijer
56. norfolk terijer
57. mops
58. francuski buldog
59. briselski grifon + maltezer
60. talijanski hrt
61. kineski kukmasti pas
62. dandie dinmont terijer + tibetski terijer + lakeland terijer
63. staroengleski ovčar – bobtail
64. veliki pirinejski pas
65. škotski terijer + bernardinac
66. bulterijer
67. čivava
68. lasa apso
69. bulmastif
Najslabiji kao radni psi 70-79
Razumijevanje novih naredbi: 80 do 100 pokušaja
Izvršavanje prve naredbe: 25% uspješnosti
70. ši-cu
71. baset
72. engleski mastif + bigl
73. pekinezer
74. bloodhound
75. ruski hrt – borzoj
76. čau-čau
77. engleski buldog
78. basenđi
79. afganistanski hrt |
|
| Na VRH |
|
 |
mcujic
Gost
|
|
a joj nije valda nj. ovcar pametniji od mog boxera  |
|
| Na VRH |
|
 |
Valentina
Starosjedilac

|
|
| Citiraj: | | Pogledajte na kojem bi mjestu završio vaš ljubimac. Naravno, to je samo okvirno istraživanje i nikako ne bi smjeli niti pomisliti kako vaš pas nije dovoljno pametan! Vi to znate najbolje! |
i na toj tablici psi nisu poredani po pameti nego po brzini učenja naredbi, iz kojeg pokušaja odgovore na naredbu, sposobnost savladavanja prepraka i sl.
tablica je iz knjige "Inteligencija pasa", iako koliko se sjećam u knjizi su neke pasmine drugačije poredane  |
|
| Na VRH |
|
 |
horses_love
Forumski ovisnik

|
|
GLE NEMOJ SE PREVIŠE SEKIRATI OKO TOGA MOŽDA JE TVOJ BOXER PAMETNIJI TO SVE OVISI O PSU KAKO ŽELI SLUŠATI....
DAKLE SVE OVISI O PSU.... _________________ ...nebo je noćas ogromno,nebo zna gdje je moje maleno,nebo je noćas krivo za sve...da si barem ovdje ali nema te...
»-(¯`v´¯)-»  |
|
| Na VRH |
|
 |
Mazac
Pričalica

|
|
Valentina... | Citiraj: |
| Citiraj: | | Pogledajte na kojem bi mjestu završio vaš ljubimac. Naravno, to je samo okvirno istraživanje i nikako ne bi smjeli niti pomisliti kako vaš pas nije dovoljno pametan! Vi to znate najbolje! |
i na toj tablici psi nisu poredani po pameti nego po brzini učenja naredbi, iz kojeg pokušaja odgovore na naredbu, sposobnost savladavanja prepraka i sl.
tablica je iz knjige "Inteligencija pasa", iako koliko se sjećam u knjizi su neke pasmine drugačije poredane |
Na tablici su psi poredani po brzini učenja naredbi, iz kojeg pokušaja nauče naredbu, ali i po pameti, jer pas je pametan ako brzo uči... (prema mojem mišljenju) , ja nisam našla tablicu u knjizi nego na stranici Druga Prilika... http://www.drugaprilika.com/main.asp?id=101  |
|
| Na VRH |
|
 |
Dragan Grujin
Pričalica

|
|
Ovi što su ispitivali i testirali mora da su mnogo vremena proveli i na kraju da li je to tačno što su dobili. Svaka rasa je posebna za sebe a svaka individua od pojedine rase je takođe posebna i da bi se dobili rezultati trebalo bi veoma dosta vremena i na kraju sve to postignuto mogao bi da demantuje svaki iole priučen poznavalac rase pasa.
Svaki vlasnik psa veruje da je njegov pas naj naj. Ne treba ga sprečavati da tako misli.
Moji patuljasti pičevi su toliko pametni iradni samo što ne govore pa ih nisam mogao upisati u redovnu školu za ljude jer ne umeju pričati te ne bi mogli biti ravnopavni sa ostalim polaznicima
Pozdrav Dragan _________________ Jeftinije možete naći uvek, kvalitetnije NIKAD.
www.kennel-gds.rs |
|
| Na VRH |
|
 |
Valentina
Starosjedilac

|
|
| Na VRH |
|
 |
spackarica
Forumski ovisnik

|
|
koliko se ja sjećam iz kinologije, inteligencija pasa ne mjeri se baš brzinom učenja.
čak se kaže da pas koji strašno brzo i bez imalo ''vlastitog mišljenja'' prihvaća naredbe ne kotira baš visoko na rang listi inteligentnih pasa...
odnosno, što svojeglaviji - to pametniji.
tako su, recimo, službeni psi negdje na dnu lanca inteligencije (ne znači da su glupi, samo malo manje inteligentni), tako da bi što lakše prihvaćali nova stanja i znanja i što je najbitnije za njihovu funkciju - bez pogovora!
lovački i ovčarski psi svrstani su visoko što se inteligencije tiče... vole učiti, ali kada im se nešto ne da ili ne sviđa morat ćemo uložiti puuuuno veći trud i pppuuuno više živaca... |
|
| Na VRH |
|
 |
mcujic
Gost
|
|
| spackarica piše: | što svojeglaviji - to pametniji.
.. |
ako je po ovoj rjeci onda je moj najpametniji  |
|
| Na VRH |
|
 |
schlaf
Brbljivac

|
|
Avgani na zadnjem mjestu
Al su na 1. po ljepoti  _________________ Dog Handling & Lhasa Apso
www.point-of-royal.com |
|
| Na VRH |
|
 |
Valentina
Starosjedilac

|
|
| spackarica piše: | koliko se ja sjećam iz kinologije, inteligencija pasa ne mjeri se baš brzinom učenja.
čak se kaže da pas koji strašno brzo i bez imalo ''vlastitog mišljenja'' prihvaća naredbe ne kotira baš visoko na rang listi inteligentnih pasa...
odnosno, što svojeglaviji - to pametniji.
tako su, recimo, službeni psi negdje na dnu lanca inteligencije (ne znači da su glupi, samo malo manje inteligentni), tako da bi što lakše prihvaćali nova stanja i znanja i što je najbitnije za njihovu funkciju - bez pogovora!
lovački i ovčarski psi svrstani su visoko što se inteligencije tiče... vole učiti, ali kada im se nešto ne da ili ne sviđa morat ćemo uložiti puuuuno veći trud i pppuuuno više živaca... |
 |
|
| Na VRH |
|
 |
bobica
Brbljivac

|
|
| schlaf piše: | Avgani na zadnjem mjestu
|
Mislim da inteligencija nema baš previše veze s ovom listom jer sve ovisi koliko pas prihvaća naredbe, a afgani možda ne prihvaćaju naredbe kao neki drugi psi jer ipak znate kakvi su oni, neovisni, ne vežu se previše za vlasnika. Ja sam davno vidjela jednog afgana(lutao je po gradu ) koji je savjesno prelazio cestu, čak je i čekao na semaforu, pa ne može onda bit baš neinteligentan. _________________ Dum spiro, spero |
|
| Na VRH |
|
 |
jadranka
Pričalica

|
|
| Znači po tome je pudlica na 2., sheltie na 6.,papillon na 8., koker-spanieli na 20., kavaliri na 44. i bichoni na 45.?pa ako je ovo točno, nije baš svejedno ponoviti naredbu 5 ili 50 puta... |
|
| Na VRH |
|
 |
Mazac
Pričalica

|
|
Maza je stvarno sada bolja u ponašanju nego prije, jer sam ja smirenija dok sam s njom... mislim da tablica nije baš točna... kada se vlasnik i pas salažu onda je i lakše učiti psa, nije ti važno koliko treba da ga naučiš neku naredbu! Već samo da te sluša i da si zadovoljan s njime!
Sigurna sam da ste svi zadovoljni sa svojim psom i da zato ne komentirate baš mnogo ovu temu!  |
|
| Na VRH |
|
 |
Gost
|
|
mislim da je jako opširna tema ovo o pameti pasa... to je sve individualno,recimo vučjak je pametan inače,a nekad je od njega pametniji obični seoski mješanac...bitno da se bavimo svojim psom,i rezultati će se sigurno vidjet bez obzira na to jel o njemu piše da nije baš pametan il je! većina njegovog ponašanja i "pameti" ovisi o okolini u kojoj živi,kolko pažnje dobiva...a tek poslije toga jako malu važnost ima ova odrežena pamet po pasminama...  |
|
| Na VRH |
|
 |
|